Openbaar Ministerie

Hoger beroep in zaak AEL-cartoon

4 mei 2010 - Arrondissementsparket Utrecht

De officier van justitie van het arrondissementsparket Utrecht heeft vorige week donderdag hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de Utrechtse rechtbank inzake de Holocaust-cartoons die de Arabisch-Europese Liga (AEL) op diverse sites heeft geplaatst. In deze cartoon wordt de suggestie gewekt dat Joden de Holocaust hebben verzonnen.

Op 22 april werden de AEL en de tekenaar van de cartoons - tevens bestuurslid van de AEL - vrijgesproken van het ten laste gelegde feit groepsbelediging. Naar het oordeel van de rechtbank is de cartoon wel beledigend voor en over Joden maar er is geen sprake van strafbare belediging omdat de cartoon is bedoeld als bijdrage aan het maatschappelijk debat.

Volgens de jurisprudentie van de Hoge Raad is het echter essentieel om vast te stellen of de cartoon `onnodig grievend' is en de rechtbank heeft nagelaten zich hierover uit te spreken. Daarnaast is het volgens het OM Utrecht niet duidelijk dat de cartoon bedoeld is als bijdrage aan het maatschappelijk debat en welke toets de rechtbank hiervoor aanlegt. Bij plaatsingen op internet is de context niet altijd zichtbaar: de cartoon is er ook te vinden zonder toelichting, disclaimer of onderschrift.

Ten derde plaatst het OM Utrecht kanttekeningen bij de overweging van de rechtbank dat de verdachte heeft willen laten zien dat er in Nederland sprake is van een dubbele moraal ten opzichte van allochtonen. De Deense cartoons over de profeet Mohammed, die onnodig grievend zijn, zijn wel toegestaan, terwijl de AEL-cartoon, die Joden en anderen grieft, is niet toegestaan, zo is de redenering. Naar de mening van het OM Utrecht gaat deze vergelijking mank. De Deense cartoons zijn niet strafbaar beledigend voor een groep mensen, terwijl de Holocaust cartoon wel beledigend is voor en over Joden, een groep mensen die ook nog eens geen deel hebben aan bovengenoemd maatschappelijk debat.

Onder meer om deze redenen wil het OM Utrecht deze zaak voorleggen aan een hogere rechter en heeft daartoe appel ingesteld.