Ingezonden persbericht


SP: 'Illegale houtkap verdrijft bevolking'

Brussel, 4 mei 2010 - "De EU moet illegaal gekapt hout en producten daarvan niet meer op de Europese markt toelaten. Alleen als volgens onze normen vaststaat dat het geen fout hout is, mag het van mij verkocht worden. Dat gaat verder dan milieu en klimaat. Je moet ook rekening houden met de belangen van de inheemse bevolking."

Dat zegt Europarlementslid Kartika Liotard van de SP. Ze bestrijdt een 'compromis' van de Europese christendemocraten. "Die zwakken de bescherming van de lokale bevolking af. Hout al 'legaal' noemen als 't aan ándermans wet voldoet, dus aan wetten van het herkomstland, vind ik absoluut onvoldoende. Vaak is er in zulke landen helemaal geen wet die let op die de belangen van de lokale bevolking. Grootschalige houtkap verdrijft dan de mensen van hun grondgebied. Dat uitgerekend christendemocraten daar een loopje mee nemen vind ik immoreel en strijdig met de naastenliefde die zij horen te prediken."

Qua duurzaamheidsdoelstellingen (milieu en klimaat) stemt de SP in met de plannen die nu aan het Europees Parlement worden voorgelegd. "Maar er zijn ook morele codes waaraan je houthandelaars moet toetsen. Met ontbossing wordt grof geld verdiend, in die landen is illegaliteit vaak de norm. De christendemocraten moeten weten dat overheidsverklaringen over het beschermen van hun inwoners en over herbeplantingsplannen dan weinigzeggend zijn." Aldus SP'er Kartika Liotard. Zij slaagde er vanochtend nog wel in om het belang van de bescherming van de inheemse bevolking te laten vermelden in de overwegingen van een vergaderstuk dat in de milieucommissie van het Europees Parlement is besproken, "Maar ik zeg erbij, dit is helaas niet meer dan een symbool'.

--------


Noot voor redacties


Voor persvragen,