Gemeente Leidschendam-Voorburg


Nationale Herdenking 4 mei 2010

4 mei 2010 - De gezamenlijke herdenking vindt plaats om 20.00 uur bij het monument voor Vrede en Vrijheid in het Park Sijtwende aan de Rodelaan.
Op het monument in Park Sijtwende staan de namen gegraveerd van allen, inwoners van Leidschendam-Voorburg of personen die sneuvelden op het grondgebied van Leidschendam-Voorburg, die sinds het uitbreken van WO II zijn omgekomen door oorlogs- of vervolgingsgeweld. s Middags is er een herdenking bij het monument in Park Leeuwenbergh in Leidschendam en bij de Naald in Voorburg.

Op 4 mei gedenken we alle burgers en militairen, die in Nederland of waar ter wereld ook, zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Het jaarthema 2010 is Vrijheid wereldwijd.

Middagprogramma

Herdenking bij het monument in Park Leeuwenbergh, Park Leeuwenberghlaan Dit jaar is er een hele speciale herdenking bij het monument in Park Leeuwenbergh. Het is nl. 70 jaar geleden dat op 10 mei 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbrak en er rond Huize Dorrepaal en het vliegveld Ypenburg hevig werd gevochten. Ook herdenken we dit jaar 65 jaar bevrijding.

13.30 uur Start van de ceremonie rond de herdenking Als bijzonder eerbetoon is bij deze 70e herdenking Het Regiments Vaandel van de 13e Batterij LuA Ypenburg aanwezig. Bij deze 70ste herdenking geven voorts acte de présence: de Paradecommandant, het Regimentsvaandel, de Vaandelwacht, een eenheid van de 13e Batterij Lua en de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers. Voor deze bijzondere herdenking treedt de burgemeester op als Parade-inspecteur. Na de ceremoniële eregroet door de burgemeester aan het Vaandel, de Regimentsfanfare, de eenheid van de 13e Batterij LuA en de genodigden houdt de burgemeester zijn toespraak. Daarna volgt de kranslegging door de burgemeester.
Aansluitend: Start signaal geef acht en taptoe, twee minuten stilte en het spelen van het Wilhelmus.
Toespraak door Paradecommandant Kolonel Jobse en kranslegging door Kolonel Jobse gevolgd door overige kransleggingen en bloemenhulde.

Herdenking bij het monument De Naald aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg
17.30 uur De scoutinggroep van de Rijswijkse Meeuwen-Watergeuzen betrekt de erewacht bij het monument.
18.00 uur Kranslegging bij het monument De Naald door de burgemeester Hans van der Sluijs en leden van het college.

Avondprogramma

Herdenkingsdienst in de Opstandingskerk aan de Rembrandtlaan 92 in Voorburg
Voorafgaand aan de herdenking in Park Sijtwende organiseert De Raad van Kerken een herdenkingsdienst in de Opstandingskerk. Thema van de dienst is Vrijheid wereldwijd.
19.00 uur Aanvang herdenkingsdienst in de Opstandingskerk. Einde van de dienst is om 19.30 uur.
19.40 uur Vertrek van de stoet vanaf de Opstandingskerk naar het Park Sijtwende.

Herdenking bij het monument voor Vrede en Vrijheid in Park Sijtwende 19.30 uur Muziekvereniging Forum Hadriani speelt koraalmuziek bij het monument.
De scoutinggroep van de Rijswijkse Meeuwen-Watergeuzen betrekt de erewacht bij het monument.
19.59 uur Startsignaal 'geef acht' en taptoe
20.00 uur Twee minuten stilte en het spelen van het Wilhelmus

Kranslegging door de burgemeester Hans van der Sluijs en zijn vrouw, namens het gemeentebestuur.
Aansluitend kranslegging en bloemen door:

- De Nederlands Israëlitische Gemeente Den Haag (NIG) en de Liberaal Joodse Gemeente Beth Jehoeda (LJG).

- Het bestuur van de Vereniging van Oud Militairen Indiëgangers
- De Raad van Kerken

- Het bestuur van het Rode Kruis afdeling Leidschendam-Voorburg
- Het bestuur van Oranjevereniging Wilhelmina. Bloemen leggen door het publiek. Na de kranslegging houdt de burgemeester een korte toespraak.

Na afloop is er gelegenheid om koffie te drinken in party-centrum Dekkers Hoeve, Essepad 6 in Voorburg. Dekkers Hoeve ligt schuin tegenover het park achter de molen en op het terrein van de kinderboerderij.

Herdenkingsconcert
Om 21.00 uur begint in de Oude Kerk, Herenstraat 77 in Voorburg het jaarlijkse Herdenkingsconcert.
Onder leiding van dirigent Frank de Groot wordt door het kamerkoor Voix Jolies het Requiem van Heinrich Biber uitgevoerd en een cantate van J.S. Bach: Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir. Het orkest Amici della Musica, bestaande uit vijf solisten en dertien instrumentalisten, verzorgt de begeleiding.