Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Gezellig en gezond:

samen je eigen groenten kweken

Donderdag 22 april vond de startbijeenkomst plaats van Grond tot mond. Met dit stadslandbouwproject gaan bewoners in Lombardijen in een gezamenlijke moestuin, aan de Guido Gezelleweg, hun eigen groenten en kruiden verbouwen. Comwonen voert dit project namens Partners for Healthy Cities uit.

Van Grond tot Mond
Als je je ervan bewust bent hoe je eten wordt geproduceerd, is het makkelijker om gezonde keuzes te maken. En het wordt nóg makkelijker als je er zelf bij betrokken bent, bijvoorbeeld door je eigen groenten te kweken. Maar voor stadsbewoners is dat niet zo vanzelfsprekend. Weten kinderen tegenwoordig nog wel wat het boerderijleven inhoudt? Daarom zet Comwonen, samen met bewoners uit de wijk Lombardijen het project Van Grond tot Mond op. Daarbij is stadslandbouw ook een belangrijke manier om de communicatie tussen buurtbewoners te verbeteren. Er komt daarom een terras bij de tuin waar de bewoners kunnen zitten. Een tuin is niet alleen om te werken, maar ook om elkaar te ontmoeten.

Gezonde leefstijl
Partners for Healthy Cities is de naam van een samenwerkingsverband tussen vijf partijen die zich inzetten om de gezondheid van de Rotterdammers te verbeteren. Die partijen zijn het Albeda College, Comwonen, Dura Vermeer Bouw Rotterdam, GGD Rotterdam, De Stromen Opmaat Groep. Waarom dit initiatief? Onderzoek wijst uit dat de gezondheid van de Rotterdammers slechter is dan gemiddeld in Nederland. Uit een brainstorm samen met bewoners en professionals in de wijk ontstond het idee van Van Grond tot Mond. Uiteindelijk is het doel om een productieketen te starten vanaf het verbouwen van groente tot en met de distributie van eenvoudige, gezonde gerechten. Die keten wordt opgebouwd door en voor de bewoners van de wijk. En daarmee sluit het project goed aan bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die in IJsselmonde voortvarend in de praktijk wordt gebracht. De Wmo gaat uit van de kracht en de mogelijkheden van mensen. En vooral dat laatste is het geval bij Van Grond tot Mond. Vanzelfsprekend is verantwoordelijk dagelijk bestuurder Bram van Hemmen blij met het project. Het sluit aan bij de Wmo, maar het is ook nog eens de start van een gezonde stad.