D66

dinsdag 4 mei 2010

VN begaat een diplomatieke blunder

Iran is deze week benoemd tot lid van de Commissie voor Vrouwenrechten (CSW) van de Verenigde Naties. De aanstelling vond plaats nadat geen van de zittende leden bezwaar had aangetekend. Europarlementslid Marietje Schaake (D66) is van mening dat dit een enorme diplomatieke blunder betreft.

Iran trok zich eerder terug als kandidaat voor het lidmaatschap van de Mensenrechtenraad van de VN na een storm van kritiek. Ook in Iran zelf waren vrouwengroepen fel tegen deze mogelijke benoeming. Desondanks heeft Iran nu voor vier jaar een stem bemachtigd binnen de CSW en de mogelijkheid om de mondiale agenda op dit gebied te bepalen.

"Een rol voor Iran binnen de CSW is schadelijk voor het aanzien van de VN en de EU. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat Iran, wat de vrouwenrechten dagelijks met voeten treedt, is toegelaten tot de Commissie? Catherine Ashton, verantwoordelijk voor gemeenschappelijk buitenlandbeleid had ervoor moeten zorgen dat de EU zich met een stem had uitgesproken. Als gemeenschap van waarden kan Europa niet zomaar accepteren dat Iran ons vertelt hoe vrouwenrechten werken." meent Marietje Schaake.

Vrouwen worden in Iran stelselmatig gediscrimineerd. Vorige maand nog maakte de Iraanse regering bekend zongebruinde vrouwen te arresteren voor het niet naleven van de kledingvoorschriften. Binnen het rechtssysteem is discriminatie zelfs wettelijk vastgelegd. Getuigenissen van vrouwen tellen maar half zo zwaar als die van mannen.

Iran treedt toe tot de Commissie voor Vrouwenrechten bij de eerstvolgende vergadering in 2011 en zal de zetel voor vier jaar bezetten.