Rechtbank 's-Hertogenbosch


Hoge celstraffen voor doodsteken Eindhovense vrouw

's-Hertogenbosch, 4 mei - Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft zojuist twee Eindhovenaren tot 16 jaar en 14 jaar cel veroordeeld voor het medeplegen van moord op een 37-jarige vrouw. Een vrouwelijke medeverdachte is daarvan vrijgesproken.

Beide mannen hadden op 3 september 2008 samen besloten dat de vrouw, de vriendin van één van hen, dood moest. Vervolgens heeft de ene man geprobeerd zijn vriendin te wurgen met een theedoek, terwijl de andere man de armen van het slachtoffer vast hield. Daarna hield de ene man zijn vriendin bij de armen vast en stak de andere man haar meerdere keren met een mes in de borststreek, waardoor de vrouw is overleden.

Bij het opleggen van de straffen heeft het hof er onder meer rekening mee gehouden dat de mannen het slachtoffer in haar eigen woning op uiterst brute wijze hebben vermoord. Bovendien was het slachtoffer weerloos, omdat ze lag te slapen en onder invloed was van alcohol en medicijnen.

Een vrouwelijke medeverdachte heeft het besluit van de mannen om de vrouw te doden gehoord. Ook heeft ze een groot gedeelte van de uitvoering gezien. Zij is door het hof vrijgesproken. Volgens het hof is er geen bewijs dat de vrouw heeft samengewerkt met de twee mannen om het slachtoffer te vermoorden. Het feit dat de vrouw niet heeft ingegrepen kan volgens het hof ook niet worden aangemerkt als het medeplegen van doodslag. Dit is alleen het geval wanneer iemand een bepaalde rol heeft waarop een zorgplicht tot ingrijpen rust.

Voorafgaand aan de moord heeft de vrouwelijke medeverdachte met één van de mannen het slachtoffer geslagen. Zij is daarom wel veroordeeld tot 3 maanden celstraf voor het medeplegen van mishandeling.

De rechtbank legde de mannen op 11 mei 2009 gevangenisstraffen op van 18 en 14 jaar op. De vrouw werd veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf.

LJ Nummers

BM3296
BM3298
BM3299

Zie het origineel
Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 4 mei 2010 Naar boven