Stichting FOM 4 mei 2010

Lintjesregen daalt neer op FOM

De jaarlijkse lintjesregen is ook dit jaar niet ongemerkt aan FOM voorbijgegaan. Maar liefst vier natuurkundigen met een sterke betrokkenheid bij de FOM-organisatie ontvingen op 29 april een Koninklijke onderscheiding.
vergroten Lintjes
Maar liefst vier natuurkundigen met een sterke betrokkenheid bij de FOM-organisatie ontvingen tijdens de jaarlijkse lintjesregen een Koninklijke onderscheiding.

Prof.dr.ir. J.A. (Bertus) Pals is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Als adjunct-directeur van het Philips Natuurkundig Laboratorium speelde hij een cruciale rol bij het tot stand komen van de publiek-private onderzoekssamenwerking tussen Philips en FOM. De goede ervaringen met de hierbij betrokken programma's dienden tot voorbeeld voor de inmiddels zeer succesvolle Industrial Partnership Programmes (IPP's) van FOM. Ook het idee om een FOM-onderzoeksgroep bij Philips te huisvesten is van hem afkomstig.

FOM-werkgroepleider prof.dr. J. (Jan) Schmidt werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Naast zijn functie als onderzoeker op het gebied van de optica van losse moleculen (single molecule optics) aan de Universiteit Leiden is hij zeer actief voor de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Bovendien is hij voorzitter van het bestuur van de Leidse Instrumentmakers School (LIS). Professor Schmidt heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het voortbestaan van deze school, welke jonge mensen opleidt tot researchinstrumentmaker.

Prof.dr. D. (Detlef) Lohse en prof.dr. Th.H.M. (Theo) Rasing, beiden lid van het Uitvoerend Bestuur van FOM, zijn benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Voor de Orde van de Nederlandse Leeuw komen personen met bijzondere talenten in aanmerking die prestaties hebben geleverd met een maatschappelijke uitstraling, zoals baanbrekend wetenschappelijk werk.

Professor Lohse heeft een indrukwekkende wetenschappelijke staat van dienst opgebouwd op het gebied van de vloeistofdynamica. Zijn onderzoek naar bubbeldynamica, convectie en turbulentie staat internationaal in zeer hoog aanzien. Hij is 'universiteitshoogleraar' aan de Universiteit Twente en ontving ondermeer de NWO-Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Daarnaast is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en is hij vorig jaar door STW benoemt tot Simon Stevin Meester. Dit laatste illustreert dat Lohse niet alleen fundamenteel onderzoek uitvoert op het hoogste niveau, maar ook in de toepassing daarvan grensverleggend is. Hij ontvangt de Koninklijke onderscheiding dan ook niet alleen voor zijn grote betekenis voor de wetenschap maar uitdrukkelijk ook voor de maatschappelijke vertaling daarvan.

Ook professor Rasing, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen is een uitmuntend wetenschapper, die pionierswerk verricht op het gebied van nieuwe technieken om met licht materialen op nanometerschaal te bestuderen en manipuleren. Ook bij dit onderzoek is de toepassing nooit ver weg, getuige de twee patenten die Rasing op zijn naam heeft staan en zijn vele publicaties in samenwerking met het bedrijfsleven. Rasing is reeds onderscheiden met de Physica Prijs van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging, de Prijs voor Wetenschap en Maatschappij en de NWO-Spinozapremie. Ook is hij oprichter en directeur van het Nijmegen Centre for Advanced Spectroscopy (NCAS) en oprichter van NanoLab Nijmegen.