Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Ook deze zomer blijft toerist dichter bij huis

Zo'n 71% van de Nederlanders wil komende zomer beslist of waarschijnlijk op vakantie. 13% twijfelt nog en 16% geeft aan (waarschijnlijk) niet te gaan. Het aantal Nederlanders met zomervakantieplannen blijft daarmee gelijk aan vorig jaar. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek dat NBTC-NIPO Research begin april heeft uitgevoerd naar de vakantieplannen van de Nederlanders.

De meeste zomervakantieplannen betreffen een vakantie in het buitenland. Zo'n 7,9 miljoen Nederlanders zijn van plan om komende zomer naar het buitenland te gaan. Dit zijn er 100.000 minder dan vorig jaar. Van de buitenlandse bestemmingen zijn Frankrijk (ruim 1,5 miljoen), Spanje (790.000) en Duitsland (760.000) het meest in trek. Opvallend is dat de dichtbij bestemmingen België en Duitsland een behoorlijke stijging laten zien met zo'n 6%, terwijl vakanties naar het Middellandse Zeegebied wat achterblijven (-4%).

Vergeleken met vorig jaar is de belangstelling voor een vakantie in eigen land ook dit jaar weer gestegen en wel met zo'n 100.000 plannen (+4%). Hiermee is Nederland komende zomer de vakantiebestemming voor zo'n 2,8 miljoen Nederlanders. Als binnenlandse bestemmingen zijn Gelderland, Drenthe en Zeeland het meest populair. Vooral de campings profiteren van de toegenomen interesse in een binnenlandse vakantie (+8%).

Meer informatie op: www.nbtcniporesearch.nl