Provincie Flevoland

Kwaliteit gebied Zuyderzeerand staat voorop

Publicatiedatum: 4 mei 2010

Een sociaal economische impuls in het Zuyderzeerandgebied moet gebruik maken van de bestaande gebiedskwaliteiten en deze versterken. Landbouw moet een belangrijke economische drager voor het gebied blijven, waarbij de ontwikkeling zich richt op innovatie en verduurzaming. De inwoners zien kansen op het gebied van recreatie en het eventueel het realiseren van een vaarverbinding tussen Vollenhove en Lemmer. Dat is de uitkomst van de drie informatieavonden die in februari zijn gehouden. Ze werden bezocht door in totaal zo'n 400 bezoekers.

De Zuyderzeerand is het gebied waar de voormalige Zuiderzeekust grenst aan de Noordoostpolder. Het gebied kampt met een aantal problemen. Zo staan de voorzieningen in de kernen onder druk, verdient het opleidingsniveau van de inwoners aandacht en is de werkgelegenheid te eenzijdig. Deze problematiek kan een gemeente niet alleen oplossen. Om de samenhang tussen de verschillende ontwikkelingen te kunnen bewaken is het nodig dat de gebiedspartners samenwerken. De inwoners van de verschillende gemeenten onderkennen het belang van deze samenwerking, maar geven daarbij tegelijkertijd aan dat de kwaliteiten van het gebied (landschap, rust, ruimte) niet onder toekomstige ontwikkelingen mogen lijden. De belangen van de landbouw en de recreatie lijken elkaar steeds meer te (gaan) vinden. Steeds meer boeren weten een combinatie te leggen tussen de agrarische activiteiten en toeristische mogelijkheden van het gebied.

Verslag

Op basis van deze samenspraak met de inwoners uit de regio heeft de Stuurgroep Zuyderzeerand besloten om een verdere verkenning uit te voeren naar de toekomst van de landbouw, recreatie en een eventuele vaarverbinding. Dit en meer staat in het verslag van de drie informatieavonden.

Stuurgroep Zuyderzeerand

De Stuurgroep Zuyderzeerand bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeenten Noordoostpolder, Steenwijkerland en Lemsterland, de provincie Flevoland en het waterschap Zuiderzeeland (mede namens Wetterskip Frysln en waterschap Reest en Wieden).