Royal Haskoning


04-05-2010
Consortium Royal Haskoning, Tauw, Witteveen + Bos krijgt opdracht planuitwerking Bypass Kampen
Het consortium Royal Haskoning, Tauw en Witteveen + Bos heeft van de Provincie Overijssel de opdracht gekregen om het plan voor de gebiedsontwikkeling Bypass Kampen dit jaar verder in detail uit te werken. De staatssecretaris neemt op basis van dit plan een besluit, waarna de vergunningenprocedure kan worden opgestart en het plan kan worden aanbesteed ten behoeve van de realisatie. Het plan is primair bedoeld als bescherming tegen hoogwater, maar gelijktijdig wordt ingezet op natuurontwikkeling en het versterken van recreatiefuncties. Het plan is bijzonder vanwege de samenhang met enkele verkeerswegen, de Hanzelijn, een nieuwe vaarweg, een nieuw woongebied en de gevolgen van de eventuele stijging van het IJsselmeerpeil.

Door het consortium wordt onder andere gekeken naar het ontwerpen van de dijken, waterstaatkundige constructies en infrastructurele voorzieningen, maatregelen om kwelproblemen te voorkomen, een natuurcompensatieplan en een waterkeringsplan. Uiterlijk in maart 2011 neemt de staatssecretaris een besluit om over te gaan tot uitvoering. Daarna starten de procedures voor de vergunningen. In 2013 wordt begonnen met de uitvoeringswerkzaamheden.

Het project Bypass Kampen wordt in twee fases uitgevoerd. De eerste fase start nu en wordt in 2015 afgerond. Het uitdiepen van de IJssel (zomerbedverlaging) wordt in deze fase gecombineerd met de aanleg van de dijken van de bypass en de inrichting van het gebied. In 2015 is de bypass voor het oog klaar. De dijken zijn dan aangelegd en de 350 hectare nieuwe natuur is gerealiseerd. De nieuwe fiets- en wandelpaden kunnen worden gebruikt en ook de vaargeul en sluizen voor recreatieboten zijn beschikbaar. De tweede fase start vanaf 2020. Dan worden de drie grote waterstaatkundige werken aangelegd, die ervoor zorgen dat de bypass kan functioneren en z'n werk op het gebied van waterveiligheid kan doen.

De gebiedsontwikkeling Bypass Kampen is opgenomen in de Crisis- en Herstelwet. Dit maakt het mogelijk om het project versneld uit te voeren.

"Naast bescherming tegen hoogwater vanuit de IJssel voor de hele regio, krijgt Kampen er met deze plannen een heel mooi recreatiegebied bij", zegt gedeputeerde Theo Rietkerk van de provincie Overijssel, voorzitter van de stuurgroep IJsseldelta-Zuid.

www.ijsseldelta.info