Gemeente Stadskanaal

Er bestaat veel belangstelling voor het Hippisch Recreatiepark Stadskanaal. Er hebben zich al 22 geĂŻnteresseerden voor een recreatiewoning gemeld bij de initiatiefnemers. Dat heeft directeur Peter Vloeijberghs van HPF Projecten dinsdag gezegd bij de ondertekening van de contracten voor de komst van het Recreatiepark.

Burgemeester Baukje Galama van Stadskanaal heeft bij deze speciale gelegenheid aangegeven te verwachten dat het park in Zuid-Groningen in een behoefte gaat voorzien. "Het is voor Nederland een behoorlijk uniek concept. Niet alleen wat betreft het specifieke karakter, maar ook als het gaat om de gebiedsontwikkeling, de werkgelegenheid en het feit dat er geen overheidssubsidie aan te pas komt".

De initiatiefnemers (HPF Projecten en Over Milieu BV) en de gemeente Stadskanaal hebben dinsdag het gedenkwaardige moment glans gegeven door met een koets en paarden van het gemeentehuis naar de locatie van het park te rijden en daar de handtekeningen te zetten onder de contracten. Met de realisatie is een investering gemoeid van 30 miljoen euro.

Namens HPF heeft Peter Vloeijberghs zijn blijdschap uitgesproken over het feit dat de gemeente Stadskanaal de initiatiefnemers heeft overgehaald hier een park te realiseren. "In de rest van het land kan een voorbeeld worden genomen aan de snelle en zorgvuldige procedures. Er is hier geweldig goed samengewerkt. Dat legt een stevige basis voor de vervolgpret in de volgende fase richting ons uiteindelijke product", aldus de directeur.

Nu de contracten zijn ondertekend, gaan de procedures voor de vaststelling van het be-stemmingsplan en de vergunningverleningen van start. Naar verwachting zal de ge-meenteraad van Stadskanaal op maandagavond 30 augustus het bestemmingsplan kun-nen vaststellen.

Nieuw concept

Het Hippisch Recreatiepark zal ten noorden van de Kettingwijk in Stadskanaal, direct ten oosten van de N 366, worden gerealiseerd. Het gaat om een landelijk nieuw concept waarin de paardensport centraal staat. Het biedt huishoudens die paarden bezitten en andere paardenliefhebbers de kans een vakantie samen met hun paard(en) door te brengen.

Het park wordt in fasen aangelegd en biedt na afronding ruimte aan maximaal 150 recreatiewoningen en verschillende hippische voorzieningen, zoals een manegegebouw van 3000 vierkante meter en een grote buitenbak. Daarnaast is in het gebied een waterplas voor dagrecreatie voorzien. Hiervoor zal zandwinning plaatsvinden.

Het plan wordt uitgevoerd in een periode van drie tot vijf jaar. De inrichting van het park is geheel gericht op de paardenliefhebber. Er zullen meerdere typen recreatiewoningen worden gebouwd, die ruimte bieden aan zes tot zestien personen die kunnen beschikken over een eigen paardenstal. Voor de huurders van de woningen is een parkeerplaats voor 150 auto's met paardentrailer voorzien.

Ook worden in het park een restaurant, een kantoorruimte (500 m^2), een groepsaccommodatie
(500 m^2) en vergaderfaciliteiten (250 m^2) gerealiseerd. Over het complex verspreid komen tenslotte ook buitenrijbakken, longeerterreinen, grasweiden en een hippisch terrein voor kinderen. Circa tien keer per jaar zullen er paardensportevenementen plaatsvinden.

* 4 mei 2010