Technische Universiteit Eindhoven

Kennis voor Klimaat-onderzoek krijgt miljoen euro

Geplaatst: 04 mei, 2010

Binnen de TU/e gaan bouwkundeonderzoekers aan de slag met het project Klimaatbestendige inrichting van het stedelijk gebied. Dit project past binnen het wetenschappelijke programma Kennis voor Klimaat. Het project wordt uitgevoerd door het consortium Climate Proof Cities bestaande uit onderzoekers van elf universiteiten en kennisinstellingen. De TU/e is met de faculteit Bouwkunde één van de elf deelnemers.

Bijzonder aan het programma Kennis voor Klimaat is dat het in directe samenwerking uitgevoerd wordt met de Nederlandse overheden (rijk, provincie, gemeenten en waterschappen), die medefinancier zijn. Ook wordt er subsidie verstrekt via het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Genoemd project past goed in het beyond building-concept van de faculteit Bouwkunde met innovatief onderzoek van maatschappelijke relevantie.

Klimaatbestendige inrichting
Het totale budget voor Klimaatbestendige inrichting van het stedelijk gebied is 6,75 miljoen euro voor de elf partners en daarvan gaat zon een miljoen euro naar de faculteit Bouwkunde. In het programma wordt kennis ontwikkeld voor een klimaatbestendige inrichting van Nederland. Met andere woorden: Nederland dusdanig inrichten dat het de gevolgen van klimaatverandering het hoofd kan bieden. Deze kennis is ook nodig om de hoge investeringen in ruimte en infrastructuur te kunnen beoordelen op klimaatbestendigheid en deze, indien nodig, aan te passen.
Kennis voor Klimaat is het wetenschappelijke programma ter ondersteuning van het Nationaal programma Adaptie Ruimte en Klimaat. De projectleiders bij Bouwkunde zijn dr.ir. Bert Blocken, prof.dr.ir. Jan Hensen en prof.dr. Harry Timmermans, met elk een PhD/postdoc-project dat de ruimtelijke schalen Gebouw en Wijk betreft. Het programma Climate Proof Cities heeft een looptijd van ruim vier jaar.

Voor meer informatie over Kennis voor Klimaat, zie www.kennisvoorklimaat.nl