Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


bloemen bij Nationaal Monument op de Dam

---

Kinderen uit Oost leggen bloemen bij Nationaal Monument op de Dam

Persbericht

29 april 2010
Vijfenzestig leerlingen van vier basisscholen uit Oost lopen op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking mee met de stille tocht van het Museumplein naar het monument op de Dam. Na de officiële plechtigheid leggen deze leerlingen elk een bloem op de trappen van het monument. Vooraan de stoet lopen stadsdeelvoorzitter van Oost Fatima Elatik en de waarnemend burgemeester van Amsterdam en anderen. In dit lustrumjaar wordt gevierd dat we 65 jaar geleden bevrijd zijn en worden de opofferingen tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Stadsdeelvoorzitter van Oost Fatima Elatik: "Wij zijn zeer vereerd dat stadsdeel Oost is uitgenodigd om deel te nemen aan de Nationale Dodenherdenking. Het is belangrijk dat juist kinderen uit Oost hieraan meedoen. Voor hen is vrijheid heel vanzelfsprekend, en daarom moeten zij zich bewust worden van de verschrikkingen uit het verleden, en van de vrijheid die we met elkaar moeten behouden en beschermen. Vrijheid is heel kostbaar, maar ook kwetsbaar."

De tocht begint bij het Sinti en Roma-monument, een monument ter nagedachtenis aan de omgekomen zigeuners in de Tweede Wereldoorlog. Daar houdt onder meer stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik een toespraak. De tocht gaat verder langs andere monumenten. De kinderen dragen bij deze monumenten gedichten voor over het begrip herdenken van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De tocht gaat verder naar de Dam, waar de kinderen elk onder 'toeziend oog' van H.M. de Koningin, leden van het Koninklijk Huis, ministers en andere autoriteiten een bloem leggen bij het Nationaal Monument.

Het Amsterdams 4 en 5 mei Comité, dat de herdenking organiseert, nodigt elk jaar een ander stadsdeel uit om deel te nemen aan de herdenking. Dit jaar is de eer aan stadsdeel Oost. Het thema van de herdenking dit jaar is 'Vrijheid wereldwijd, wat is daarvoor nodig'?
---