Provincie Flevoland Akker in Flevoland

Breed draagvlak voor nieuw subsidiepakket agrarisch natuurbeheer

Publicatiedatum: 4 mei 2010

Flevoland kan een dubbelslag maken bij noodzakelijke versterking van de natuur in de provincie. In nauwe samenwerking met de BoerenNatuur, Vogelbescherming Nederland en de Werkgroep grauwe Kiekendief is een nieuw subsidiepakket voor agrarisch natuurbeheer tot stand gekomen. Deze subsidieregeling is een welkome aanvulling op de investeringen die Flevoland al doet in de Ecologische Hoofdstructuur.

Gedeputeerde natuur Anne Bliek verwacht veel van de nieuwe subsidiemogelijkheid voor agrarisch natuurbeheer: "Gelukkig hebben de andere provincies ingestemd met dit nieuwe subsidiepakket. Er is dus breed draagvlak: van boerenorganisaties, van natuurbeschermers en van de overheid. Hiermee kunnen we een dubbelslag slaan, zowel binnen als buiten de ecologische hoofdstructuur maken we de natuur veerkrachtiger. En daar profiteert niet alleen de natuur van, maar hebben ook de inwoners van onze provincie voordeel, zowel in de stad als op het platteland."

Leefomgeving op peil

De provincie Flevoland ziet versterking van de natuurwaarden als een belangrijke voorwaarde om de kwaliteit van de leefomgeving in Flevoland op peil te houden. De verstedelijking van met name Zuidelijk Flevoland zet de komende decennia door. Om de inwoners van Flevoland een goed leefklimaat te bieden, is extra natuur en ruimte om te kunnen recreëren een belangrijke voorwaarde. Daarnaast wil Flevoland helpen een halt toe te roepen aan de landelijke tendens dat de kwaliteit van de natuur steeds verder terugloopt. Dier- en plantensoorten lopen in aantal terug. De natuur in Nederland verschraalt.

De aanleg van de robuuste ecologische verbindingszone OostvaardersWold in Zuidelijk Flevoland is een belangrijke bijdrage aan het versterken van de natuur. Dankzij het OostvaardersWold worden de
Oostvaardersplassen en het Horsterwold met elkaar verbonden en ontstaat een natuur- en recreatiegebied van 15.000 hectare. Natuurgebieden van een dergelijke omvang zijn er nauwelijks in Nederland. Omdat vanuit het Horsterwold ook een verbinding naar de Veluwe mogelijk is, levert de realisatie van het OostvaardersWold een kwaliteitsimpuls op voor de natuur in heel Nederland.

Samen met boeren

Andere speerpunt is dat ook buiten natuurgebieden veel bereikt kan worden door boeren te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe natuur. Agrarisch natuurbeheer, waarbij agrariërs een deel van hun bedrijf inrichten voor natuur, is daarbij het sleutelwoord. Daarvoor is het noodzakelijk dat boeren op een adequate manier worden gecompenseerd voor eventueel verminderde inkomsten, omdat natuurlijk beheerde grond minder oplevert.

Voor deze financiële compensatie zijn landelijke subsidiepakketten beschikbaar. Tot nu toe bleken deze subsidiepakketten niet goed aan te sluiten op de bedrijfsvoering van boeren bedrijven in Flevoland. Samen met BoerenNatuur, de koepelorganisatie van agrarische
natuurverenigingen, Vogelbescherming Nederland en expertorganisatie Werkgroep Grauwe Kiekendief heeft de provincie daarom een nieuw subsidiepakket voor akkervogelranden opgesteld, dat wél aansluit bij de bedrijfsvoering die in dit gebied past. Belangrijkste onderdeel hiervan is dat de rand van een perceel 10% tot maximaal 30% van de oppervlakte bereden mag worden voor het beheer van de naastgelegen akker: zo hoeft de boer in veel gevallen naast de akkerrand geen extra ruimte meer te reserveren om met een tractor overheen te rijden. Anderzijds blijft er, doordat de rand minimaal 12 meter breed is, er genoeg ruimte voor bedreigde akkervogels over om te broeden en voedsel te zoeken.