CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

R. Evers: 'Van Agt verkeerde man op verkeerde moment' op 4 mei

di 04-05-2010

Rabbijn Raphael Evers, rabbijn van het Nederlands-Israelitisch Kerkgenootschap (NIK), heeft met verbazing kennis genomen van de keuze om Dries van Agt vanavond, 4 mei, de overdenking te laten houden bij de mede door de gemeente Nijmegen georganiseerde Dodenherdenking in de St. Stevenskerk in Nijmegen.

Dit staat in een verklaring op de wegsite van het NIK. Rabbijn Evers: "Dries van Agt heeft zich niet laten kennen als een man met gevoel voor het leed van de Tweede Wereldoorlog. "Ik ben een ariër", zei Van Agt toen hij het middelpunt was van zijn voornemen de Drie van Breda vrij te laten. Er moest een publieke hoorzitting aan te pas komen waar eerste generatie oorlogsslachtoffers getuigden, om het tij te keren.

Het zijn opnieuw de zelfde Joodse oorlogsslachtoffers, inmiddels hoogbejaard, die mij als rabbijn vragen om van hun ergernis blijk te geven. Hun ergernis is onze verantwoordelijkheid. Daarom zwijg ik niet aan de vooravond van deze Dodenherdenking.

Dries van Agt op 4 mei de overdenking uit te laten spreken bij de Dodenherdenking in Nijmegen is de keuze voor de verkeerde man op het verkeerde moment."

De Joodse Gemeente Nijmegen organiseert op 4 mei om 18.00 uur een korte plechtigheid bij het Joods Gedenkteken op de Kitty de Wijzeplaats.