Groen!

Nucleair protocol is nooit meer geweest dan een vodje papier

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 4 mei 2010 in "Klimaat en energie"

Energiebeleid moet vorm krijgen aan de regeringstafel en in het parlement, niet beklonken worden aan tafel. Het nucleair protocolakkoord is nooit meer geweest dan 4 paginaâs loze woorden, dit heeft Paul Magnette zelf altijd gezegd in het parlement. âDe minister heeft altijd gezegd aan de parlementsleden dat het akkoord geen juridische waarde heeft als er geen wet aangenomen wordt die de kerncentrales verlengt in levensduur. Ze hebben dus een akkoord gesloten over de inhoud van een toekomstige wet, wat al helemaal schandalig is. Wetten worden gestemd in het parlement, niet beklonken aan tafelâ aldus Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid van Groen!

Alle gemaakte afspraken komen dus te vervallen, ook wat er besproken is over de nucleaire woekerwinsten. In de volgende legislatuur moet er vertrokken worden van een wit blad.

De nucleaire woekerwinsten bedragen voor het volledige nucleaire park 2 miljard euro per jaar. De regering had Suez/Electrabel beloofd hiervan slechts tussen de 215 en 245 miljoen euro af te romen. Ondertussen heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld dat de federale regering in 2008 wel degelijk aan Electrabel een belasting kon opleggen van 250 miljoen euro. "De volgende regering moet dan ook een wettelijke regeling uitwerken die de nucleaire rente afroomt voor tenminste 1 à 2 miljard euro. Dit geld moet bestemd worden om groene energie, zoals zon en wind, te ondersteunen en om de energie-armoede te bestrijden. De groenen hebben hierover een wetsvoorstel klaar dat 3 jaar lang onbesproken bleef omdat de regering het liever onder ons regelde met Electrabel" aldus Tinne Van der Straeten.

Na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof zijn er geen problemen te verwachten. Zij hebben vooral benadrukt dat het geld moet besteed worden aan energiemaatregelen, niet zomaar om de kas te spijzen. Het is ook maar een eerlijke vorm van solidariteit: de consument heeft 40 jaar betaalt voor kernenergie, laat de kernexploitanten nu betalen voor de omschakeling naar hernieuwbare energie.

Contact: Tinne Van der Straeten -
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.tinnevanderstraeten.be
recente nieuwsberichten
04/05/2010 Nucleair protocol is nooit meer geweest dan... 02/03/2010 Stijn Bex stapt over naar Groen!
16/10/2009 Groen! wil regularisatie zonevreemde bossen... 16/10/2009 persuitnodiging: Fietstocht tegen de Lange ... 14/10/2009 Stilstand regeert het land. Groen! wil voor... archief