Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa keurt overname Alpuro door Van Drie goed

04-05-2010

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vandaag haar goedkeuring gegeven aan de overname van kalfsvleesproducent Alpuro Holding B.V. door kalfsvleesproducent Van Drie Holding B.V. De NMa heeft geconcludeerd dat het niet aannemelijk is dat de overname van Alpuro door Van Drie nadelige gevolgen heeft voor de prijs die de consument betaalt voor kalfsvlees.

Van Drie en Alpuro zijn beide actief op verschillende niveaus in de productieketen van kalfsvlees, waaronder het inkopen en mesten van nuchtere kalveren, het inkopen van vette kalveren en jonge runderen ten behoeve van de slacht, alsmede het verkopen van kalfsvlees en jong rundvlees. De NMa heeft na onderzoek geconcludeerd dat, mede gezien het feit dat het overgrote deel van het in Nederland geslachte kalfsvlees wordt geëxporteerd en de mogelijkheid van Nederlandse afnemers om kalfsvlees van buiten Nederland te betrekken, sprake is van een Europese markt voor de productie en verkoop van kalfsvlees. Op deze markt behalen Van Drie en Alpuro een beperkt gezamenlijk marktaandeel van 17% als gevolg waarvan de NMa het niet aannemelijk acht dat deze overname de concurrentie op de Europese markt voor de productie en verkoop van kalfsvlees op significante wijze zou verslechteren. Daarnaast zijn er behalve Van Drie en Alpuro nog verschillende grote Belgische, Franse en Italiaanse concurrenten actief.

Bij de beoordeling van de overname heeft de NMa tevens gekeken of de gevolgen van de overname voor Nederlandse kalverhouders en handelaren in vette kalveren alsnog zou kunnen leiden tot een verslechtering op de verkoopmarkt. De NMa stelt vast dat er een zeer grote partij op het gebied van het slachten van kalveren in Nederland ontstaat en dat daardoor sprake kan zijn van een zekere mate van inkoopmacht. De NMa constateert ook dat er door de overname van Alpuro voor Nederlandse kalverhouders en handelaren een alternatief om kalveren te laten slachten wegvalt. Echter, de NMa acht het niet waarschijnlijk dat Van Drie en Alpuro hierdoor de prijs die de consument voor kalfsvlees betaalt nadelig kunnen beïnvloeden. Partijen hebben een beperkt marktaandeel op de Europese verkoopmarkt en buitenlandse slachterijen zijn slechts zeer beperkt afhankelijk van Nederlandse vette kalveren.