GroenLinks

Maatregelen tegen foutief declarerende apothekers

Dinsdag 4 mei 2010, 13:30u - Jolande Sap
Maatregelen tegen foutief declarerende apothekers

Volgens onderzoek blijkt dat apothekers mogelijk op grote schaal duurdere medicijnen hebben gedeclareerd dan zij aan hun patiënten hebben meegegeven. GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap wil dat de minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid onderzoek gaat doen naar de aard en omvang van het foutief declareren door apothekers. En vervolgens maatregelen neemt wanneer apothekers hier onterecht financieel voordeel van hebben gehad.

Jolande Sap, woordvoerder Zorg van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks: "Apothekers hebben de afgelopen jaren door het voorkeursbeleid voor goedkope medicijnen hun inkomen zien dalen, maar dat mag geen reden zijn om te sjoemelen door duurdere medicijnen in rekening te brengen."

GroenLinks pleit in het verkiezingspogramma voor het doorzetten van dit preferentiebeleid, waarin bij vergelijkbare medicijnen alleen de goedkoopste wordt vergoed. Het levert een flinke besparing op de zorgkosten op, terwijl de kwaliteit van zorg wel behouden blijft.

Er is onderzoek nodig naar de achtergrond van de onjuiste declaraties en het eventuele voordeel dat apothekers hierdoor hebben gehad. "Mocht daarbij worden aangetoond dat er bewust foutief is gedeclareerd, dan moet het teveel ontvangen geld worden terugbetaald aan de zorgverzekeraars en patiënten", aldus Jolande Sap.

Meer informatie


* Lees meer over marktwerking en kostenbeheersing in de zorg
* Artikel in Trouw: Onderzoek naar fraude apothekers

Schriftelijke vragen

Vragen van het Kamerlid Jolande Sap van GroenLinks aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het onderzoek naar te hoge declaraties door apothekers:

1. Bent u bekend met de berichtgeving over de onjuiste declaraties door apothekers?

2. Wat is uw reactie op de stelling van zorgverzekeraar UVIT, dat apothekers op grote schaal andere medicijnen hebben gedeclareerd dan zij aan patiënten hebben meegegeven?

3. Op welke wijze wordt nu toezicht gehouden op declaratiegedrag van zorgaanbieders en apothekers?

4. Kunt u aangeven in welke mate het onjuist declareren ook geleid heeft tot een financieel voordeel voor apothekers?
5. Bent u bereid de NZa te vragen onderzoek te doen naar declaratiegedrag door apothekers?

6. Welke maatregelen kunt en wilt u nemen, mocht aangetoond worden dat apothekers bewust verkeerd hebben gedeclareerd?