CDA

Arbeidsrecht voor ambtenaren gelijk trekken met andere werknemers dinsdag 4 mei 2010
Het arbeidsrecht voor ambtenaren moet gelijk getrokken worden met dat van andere werknemers in Nederland. CDA-kamerlid Eddy van Hijum is daartoe samen met D66-collega Fatma Koser Kaya bezig met een wetsvoorstel hierover. Voor ambtenaren geldt sinds 1929 een speciaal arbeidsrecht. Dat betekent onder meer dat zij vier keer in beroep mogen gaan tegen ontslag. Ook hebben veel ambtenaren recht op een aanvullende uitkering bovenop een normale WW. Gewone werknemers kunnen hooguit twee keer hun ontslag aanvechten bij de rechter.

Volgens Van Hijum is het resultaat van deze ongelijkheid op de arbeidsmarkt, dat mensen minder makkelijk overstappen van de ene sector naar de andere. âTerwijl het werk er zeer veel baat bij kan hebben als mensen ervaring hebben in beide werelden.â De twee rechtssystemen op de arbeidsmarkt zijn omslachtig en uit de tijd, meent hij. Er kan bovendien miljoenen euroâs worden bespaard met het gelijk trekken van de rechten voor de ongeveer 1 miljoen ambtenaren.

Van Hijum: âJe ziet dat de arbeidsverhoudingen van ambtenaren en niet-ambtenaren sowieso al aan het normaliseren zijn. In deze tijd past geen uitzonderingspositie voor alle ambtenaren. Het is veel belangrijker dat mensen na ontslag makkelijk weer aan de slag komen, en dat bereiken we ook met deze wet.â

Van Hijum en Koser Kaya sturen hun voorstel nu eerst naar andere politieke partijen en verschillende maatschappelijke organisaties, om te zien op welke manier de wet op draagvlak kan rekenen. âMaar we denken genoeg steun te krijgen, omdat de overheid op deze manier beter gaat werken. En met de enorme aankomende tekorten aan leraren en verplegers is het belangrijk dat mensen goed kunnen switchen. Werkgevers hebben daar ook een actieve rol inâ, aldus de CDAâer.