Gemeente Oldenzaal


Ruim 500 nieuwe bomen in Oldenzaal


04 mei 2010

Soms is het door ontwikkelingen in de stad onvermijdelijk dat bomen en struiken het veld moeten ruimen, zoals bij de aanleg van wegen of nieuwbouwprojecten. Om dit verlies aan groen te compenseren zijn op diverse locaties nieuwe bomen geplant. Het verlies aan groen is niet alleen gecompenseerd, er zijn in 2009 en 2010 ook extra bomen toegevoegd aan het straatbeeld.

Bij de reconstructie van wegen wordt inmiddels standaard bekeken of er bomenrijen kunnen worden ingepast in de nieuwe situatie. Hiervoor is het onder andere van belang dat de wortels van de bomen voldoende ruimte hebben om te kunnen groeien. Als de mogelijkheid bestaat om bomen te planten, besteedt de gemeente veel zorg aan de omstandigheden waarin de bomen worden geplaatst. De ondergrondse voorzieningen, waaronder de bewatering en de doorwortelbaarheid van de ondergrond, zijn hierbij zeker zo belangrijk als de bovengrondse. Bovengronds kunnen de bomen bijvoorbeeld met metalen constructies beschermd worden.

Bomen kleuren de stad groen

In 2009 en 2010 zijn op diverse locaties ruim 500 nieuwe bomen geplant. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren. Er staan nieuwe bomen in de beekzones in de Graven Es (193), op industrieterrein Hazewinkel-Noord (92), aan de Oliemolenstraat/Vos de Waelstraat (75) en de Ossenmaatstraat/Eektestraat (71), bij de Brede school Zuid-Berghuizen (31), Haerbroekstraat (24), Ganzenmarkt/Gasthuisstraat (24) en de Beatrixstraat (18), bij het bergbezinkbassin aan de Schipleidelaan (12) en aan de Ellen van Langenstraat (9). Het gaat voornamelijk om eiken, essen en elzen. Uiteraard duurt het nog een aantal jaren voordat deze bomen volgroeid zijn.