Gemeente Waddinxveen


Gemeentelijke legpenning voor de heer J.D. Geel

Burgemeester H.P.L. Cremers heeft op dinsdagmiddag 4 mei in de openbare bibliotheek een gemeentelijke legpenning uitgereikt aan de heer J.D. Geel.

De heer Geel heeft de gemeentelijke legpenning ontvangen voor zijn langdurige inzet voor de Waddinxveense gemeenschap en voor de belangrijke bijdrage die hij heeft geleverd aan het in beeld brengen van de historie van Waddinxveen in de oorlogsperiode.

De heer Geel heeft gedurende 40 jaar op indrukwekkende wijze de voordracht op de avond van de dodenherdenking bij het monument aan het Stationsplein verzorgd.
Tevens heeft hij zich sterk ingezet voor de historie van Waddinxveen en dan vooral op het gebied van de oorlogsperiode. Hij heeft de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog âeen gezichtâ gegeven. In de kwartaaluitgaven van het Historisch Genootschap zijn de verhalen achter deze slachtoffers gepubliceerd en daarmee voor het nageslacht voorgoed bewaard. De heer Geel heeft bij het maken van deze artikelen elk detail van een verhaal tot in de finesses uitgezocht.

Er zijn ook visuele kenmerken door hem gecreëerd: in nauwe samenwerking met de stichting Nationale Gedenkdagen Waddinxveen heeft hij zich ten volle ingezet voor het plaatsen van een herdenkingsplaquette met de namen van de oorlogsslachtoffers in de aula van de oude begraafplaats aan de Kerkweg.