Gemeente Midden Delftland


Elf nieuwe monumenten in Den Hoorn

Het Zuid-Hollandse dorp Den Hoorn is straks wellicht elf monumenten rijker. Het college van B en W van Midden-Delfland plaatste eerder deze maand, op advies van de Monumentencommissie, elf bouwwerken op de Conceptlijst gemeentelijke monumenten. De gemeente heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om drie bruggen en acht panden.

Bruggen en gebouwen
In de visie van Midden-Delfland komen drie bruggen in aanmerking. Het zijn de bruggen aan de Lookwatering, bij de huisnummers 13, 14 en 58. Verder zijn acht panden aangewezen. Het gaat daarbij om een grote variëteit. Zo is er sprake van een herberg/café, een boerderij, een tuinderswoning en een voormalige school. De beoogde monumenten zijn gelegen aan de Hoornseweg 4, de Hoornsekade 50, de Rijksstraatweg 1, de Tramkade 12, de Woudselaan 43, de Woudseweg 24, de Woudseweg 26 en tenslotte de Woudseweg 144.

Fietsexcursie
De conceptlijst komt mede voort uit het proces Vitale Dorpen van Midden-Delfland. Deelnemers uit Den Hoorn gaven aan meer aandacht te willen voor cultuurhistorische identiteit van dit snel veranderende voormalige tuindersdorp.
De gemeente ging bij de samenstelling van de lijst van elf Den Hoornse monumenten niet over één nacht ijs. Zij begon het proces in 2009 met een fietsexcursie van de voltallige Monumentencommissie Midden-Delfland door het dorp Den Hoorn. Een lijst met potentiële monumenten werd vervolgens voorgelegd aan het (extern) bureau M&DM uit Amsterdam. Op grond van de waardering van M&DM bepaalde de Monumentencommissie welke aspecten van de gebouwen beschermingswaardig zijn.

Monumentenvergunning
De eigenaren van de toekomstige monumenten zijn van het gemeentelijk voornemen op de hoogte gesteld. Zij kunnen overigens nog bezwaar aantekenen. Eenmaal als monument aangewezen, mag de eigenaar het pand namelijk niet meer slopen, verplaatsen of verbouwen zonder een monumentenvergunning.
De gemeentelijke conceptlijst wordt naar verwachting rond de zomer vastgesteld.
In Den Hoorn staan al zes gemeentelijke monumenten. Eerder wees het college monumenten aan in Schipluiden, Maasland en ât Woudt.

Fotoâs en beschrijvingen van de monumenten staan onderaan deze pagina. Klik op het pdf bestand van het betreffende monument voor meer informatie.


* Den Hoorn drie voetgangersbruggen.pdf (1,09 MB)
* Den Hoorn Hoornsekade 50 complex.pdf (1,15 MB)
* Den Hoorn Hoornseweg 4.pdf (831,33 KB)

* Den Hoorn Rijksstraatweg 1.pdf (1,2 MB)
* Den Hoorn Tramkade 12.pdf (1,03 MB)

* Den Hoorn Woudselaan 43 complex.pdf (1 MB)
* Den Hoorn Woudseweg 24.pdf (1,1 MB)

* Den Hoorn Woudseweg 26.pdf (963,3 KB)

* Den Hoorn Woudseweg 144.pdf (1,13 MB)