Dienstenbond CNV

Nieuws


4 mei 2010

Particuliere Beveiliging volop in beweging!


-Een betere cao en behoud van werkgelegenheid-

Op woensdag 28 april 2010 vond de eerste onderhandelingsronde voor een nieuwe cao in de Particuliere Beveiliging plaats. Werkgevers en vakbonden hebben deze dag besteed aan het toelichten en verhelderen van elkaars voorstellen. Uitgangspunten voor de vakbonden zijn minimaal behoud van koopkracht en werkgelegenheid. Dit laatste door onder andere de contractswisselingen beter te regelen dan nu het geval is.

De vakbonden hebben met opzet een volgorde in hun voorstellen aangebracht. Wij willen eerst praten over de protocol afspraken uit de oude cao en bepalen wat we daarmee gaan doen. Dat is lastig, want de gesprekken in een aantal werkgroepen hebben nog geen eindresultaat opgeleverd.

Dan willen we praten over tekstfouten. De cao is mensenwerk en dus zijn afspraken niet altijd goed verwoord. Dat willen we herstellen. Deze punten kosten als het goed is geen geld en levert vooral een eenduidiger en dus een betere cao op. Vervolgens rest ons nog twee onderwerpen;

-voorstellen die een verbetering van de arbeidsvoorwaarden en (daarmee) óók de branche inhouden, zonder dat het de werkgevers op kosten jaagt
-en voorstellen die werkgevers wél geld kosten omdat deze bijvoorbeeld rechtstreeks invloed hebben op het inkomen van de beveiliger.

Op deze manier kunnen we zo zuiver mogelijk onderhandelen en laten we het overleg over relatief simpele zaken niet vertroebelen door nieuwe plannen, maar omgekeerd worden nieuwe plannen ook niet gefrustreerd door losse eindjes uit het verleden.

Vakbonden hebben aangegeven dat het komen tot goede afspraken over contractwisseling tot de hoogste prioriteit behoort. Vakbonden willen domweg geregeld zien dat beveiligers hun werk kunnen blijven doen op dezelfde locatie en met dezelfde arbeidsvoorwaarden, ongeacht welk beveiligingsbedrijf de opdracht wordt gegund. Vakbonden willen daarom dat de tekst uit het burgerlijk wetboek (boek 7, artikel 662 ) wat dit regelt wordt opgenomen in de cao.
Als extra voorwaarde willen de vakbonden dat de werknemer gedurende een korte periode geen opzegtermijn heeft, zodat hij/zij bij het oude beveiligingsbedrijf kan blijven werken als hij/zij daarvoor kiest. Werkgevers willen wel meedenken over contractwisselingen maar tonen zich bezorgd over ongewenste effecten.

Op 27 april jl. hebben de leden van de vakbonden bij het AZC in Ter Apel al een duidelijk signaal afgegeven aan de werkgevers in de Particuliere Beveiliging en aan een grote opdrachtgever; Omdat de invulling van de opdracht wordt gegund aan een ander beveiligingsbedrijf -wat vervolgens niet alle beveiligers wil overnemen- komt de baan van beveiligers op tocht te staan! Leden van de vakbonden zijn daar de straat opgegaan om te voorkomen dat ze op straat worden gezet. Deze actie heeft veel publiciteit opgeleverd en dat is ook de werkgevers niet ontgaan. Sterke vakbonden bestaan uit krachtige leden.
Het was de eerste vakbondsactie in de Particuliere Beveiliging sinds 10 jaar en het is een succes geworden. We sluiten niet uit dat er in de komende maanden meer acties worden georganiseerd en we rekenen daarbij op uw aanwezigheid!

Verder hebben bonden aangegeven waarom zij vinden dat certificaat C (het theoretisch gedeelte van de coördinatoropleiding) arbeidsvoorwaardelijk gelijk gesteld zou moeten worden aan het oude vakdiploma. Vroeger kon een beveiliger (toen nog beambte) zelfstandig zijn vakdiploma halen en daarmee een loonsverbetering realiseren (van schaal 3 naar schaal 4).
Tegenwoordig kan je alleen de theorie zelfstandig volgen; voor het praktijkgedeelte heb je medewerking van je werkgever nodig. Bij de wijziging van het opleidingsmodel hebben we nooit bedoeld om de beloningsstructuur aan te pakken. Dus het behalen van certificaat C zou een loonsverbetering van schaal 3 naar schaal 4 tot gevolg moeten hebben en het halen van het diploma coördinator zou moeten gelijkstaan aan de oude keuzebevordering.

Er is gesproken over het verbeteren van de definitie van een vast rooster. Op dit moment is er discussie over wanneer een beveiliger nu eigenlijk een vast rooster heeft. Vakbonden willen dit eenduidig vastleggen voor toekomstige contracten en een regeling afspreken voor de bestaande situatie. Werkgevers herkenden het probleem niet direct en gaven onder meer aan dat er al een definitie in de cao is opgenomen. Dat klopt wel, maar in de praktijk komen we tegen dat een vast rooster (volgens de bestaande definitie) domweg anders wordt genoemd waarna dat rooster kennelijk niet meer hoeft te voldoen aan de "vast rooster criteria".

De werkgevers hebben ook voorstellen gedaan. Zelf vatten de werkgevers hun voorstellen als volgt samen: "Simpeler, gezonder en verantwoord." Korte schets en beleving van vakbonden:
Simpeler, de cao moet beter controleerbaar worden en beter te handhaven zijn. Dus minder segmenten invoeren en de regels rond ziekte aanpassen zodat iedereen wachtdagen krijgt, maar je ook in het eerste jaar van je dienstverband al een hogere uitkering ontvangt. Gezonder, de roosterplanning moet het makkelijker krijgen, waardoor zij gezonde roosters kunnen produceren. Dit kan volgens werkgevers door de volledige arbeidstijdenwet als basis te gaan gebruiken. Daarnaast door de ADV per uur te laten inplannen.
Dit is de arbeidsduur verkorting in dagen om zetten in arbeidstijd verkorting in uren. En als laatste door een systeem van inhaaluren in te voeren. Dit lijkt wel verdacht veel op werkgeverspunten uit de eerdere discussie over de flexibilisering van de arbeid. Verantwoord, geen loonsverhoging in 2011 en àls we al over 2012 gaan praten, dan stellen werkgevers voor om de loonsverhoging te laten afhangen van de omzetstijging.

Goed, véél hadden vakbonden niet verwacht, dat was u bekend. Maar niets is wel erg weinig!

Verder staan er nog heel wat meer punten op de wensenlijst van werkgevers, maar er is weinig waar we als vakbonden blij over kunnen worden. U kunt de werkgeversvoorstellen hieronder inzien in de bijlage.
U moet het zelf maar even beoordelen maar onze eerste conclusie is dat er weinig reden tot optimisme is als je een goed onderhandelingsresultaat voor ogen hebt.
We houden u op de hoogte.

Reageren op deze info? Bel dan uw bestuurder Arie Kasper, telefoon:
023-5651052 of maak contact per email (bij voorkeur) via a.kasper@remove-this.cnvdibo.nl.