Gemeente Overbetuwe


Wijzigen vergoeding leden stembureau

3 mei 2010

De gemeente Overbetuwe heeft besloten om de vergoeding van de leden van het stembureau te verhogen. Dit heeft als doel om de kwaliteit van het verkiezingsproces, in het bijzonder de proces-verbalen, te verhogen.

Landelijke evaluatie

Uit de landelijke evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart jl., bleek dat de selectie van stembureauleden zorgvuldiger moet verlopen. Ook moeten de gemeenten meer inspanningen plegen om stembureauleden op te leiden. In het bijzonder moet aandacht worden besteed aan de voorzitter van het stembureau.

Evaluatie in Overbetuwe

In de gemeente Overbetuwe heeft ook een evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart plaatsgevonden. Hierbij is de conclusie getrokken dat in Overbetuwe ook de kwaliteit van de proces-verbalen verbeterd kan worden.

Soort stembureaulid

Er is een inventarisatie gehouden over het soort stembureaulid. Hierbij is naar voren gekomen dat het voornamelijk inwoners zijn die op een stembureau zitting hebben. Het aantal ambtenaren op een stembureau in de gemeente Overbetuwe is erg klein. Daarnaast wordt de vergoeding ook veelal als laag beoordeeld.

Maatregelen tot verhoging van de kwaliteit

Om de kwaliteit van het verkiezingsproces te verhogen, neemt de gemeente Overbetuwe een aantal maatregelen voor de volgende verkiezing op 9 juni. Deze maatregelen zijn:

* De voorzitters krijgen een instructie. Zij moeten deze verplicht bijwonen.

* In de instructie aan de stembureauleden wordt het handhaven nog meer onder de aandacht gebracht. Een voorbeeld hiervan is dat er maar één persoon in het stemhokje mag worden toe gelaten. Ook wordt de legitimatieplicht benadrukt.

* De voorzitters van de stembureaus krijgen ondersteuning van een ambtenaar vanaf 20.30 uur. Dit om het proces tot de uitslag en het invullen van het proces verbaal te begeleiden.
* Er wordt zoveel mogelijk 4 stembureauleden ingezet op een stembureau. Dit is om de lengte van de zittingsduur te breken of er wordt in twee ploegen gewerkt.

* De vergoeding voor voorzitters en ambtenaren wordt verhoogd. Daardoor verwacht de gemeente Overbetuwe een grotere keus uit potentiële stembureauleden.

Bovenstaande maatregelen worden getroffen om zo de kwaliteit van het verkiezingsproces te verhogen.