Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van het lid Ouwehand over Opgepakte activist Sea Shepherd Conservation Society

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Ouwehand over Opgepakte activist Sea Shepherd Conservation Society

Kamerbrief | 4 mei 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ouwehand over de opgepakte activist P. Bethune van de Sea Shepherd Conservation Society. Deze vragen werden ingezonden op 24 maart 2010 met kenmerk 2010Z05289.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Ouwehand (Partij voor de Dieren) over de opgepakte activist P. Bethune van de Sea Shepherd Conservation Society.

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat de activist Peter Bethune van het onder Nederlandse vlag varende schip van Sea Shepherd is opgepakt?

Antwoord

Ja.

Voor de goede orde geldt dat de heer Bethune kapitein was van het gezonken schip van de Sea Shepherd Conservation Society, de `Ady Gil'. De `Ady Gil' voer onder de vlag van Nieuw-Zeeland en de heer Bethune heeft de Nieuw-Zeelandse nationaliteit.

Vraag 2
Is het waar dat de heer Bethune wordt vervolgd voor het aan boord klimmen bij een Japanse walvisvaarder bij Antarctica, dezelfde walvisvaarder die in januari een actieschip van Sea Shepherd heeft aangevaren?

Vraag 3
Kunt u aangeven wat de heer Bethune ten laste wordt gelegd en of een veroordeling van de rechtbank in Japan reeds heeft plaatsgevonden?

Antwoord

Naar verluidt wordt de heer Bethune beschuldigd van het illegaal aan boord gaan van de Shonan Maru no.2, het Japanse schip dat betrokken was bij de aanvaring met de `Ady Gil'.

De exacte formulering van de aanklacht tegen de heer Bethune is niet bekend. Het kan zijn dat hem ook het aanbrengen van schade aan de Shonan Maru no.2 ten laste wordt gelegd. Een veroordeling door een Japanse rechtbank heeft nog niet plaatsgevonden.

Vraag 4
Onder verwijzing naar uw eerdere antwoorden op schriftelijke vragen omtrent de opgepakte Japanse actievoerders van Greenpeace, waarin u aangeeft dat u de zorgen van de rechtspositie van milieu- en natuuractivisten onderkent en dat met name de algemene detentieomstandigheden in Japanse gevangenissen en verhoorprocedures een punt van zorg zijn: is inmiddels bekend wanneer de eerstvolgende politieke consultaties met Japan zullen plaatsvinden waarbinnen ook over mensenrechten wordt gesproken? Zo ja, bent u bereid om tijdens die consultaties ook de positie van de heer Bethune te bespreken? Zo nee, bent u bereid Japan hier op korte termijn of in een ander verband op aan te spreken?

Antwoord

Voor eerstvolgende politieke consultaties is thans nog geen datum voorzien.

Tijdens de consultaties zal onder meer worden gesproken over de bezwaren die Nederland heeft ten aanzien van de doodstraf en de wijze van tenuitvoerlegging en over de Nederlandse zorg ten aanzien van de algemene detentieomstandigheden in Japanse gevangenissen en verhoorprocedures.

De positie van de heer Bethune zal niet worden besproken. De heer Bethune is onderdaan van Nieuw- Zeeland en de heer Bethune krijgt consulaire bijstand krijgt van Nieuw- Zeeland.

Wel zal tijdens de consultaties gesproken worden over de acties van de Sea Shepherd Conservation Society tegenover onder Japanse vlag varende schepen

en de wijze waarop internationale afspraken inzake walvisvaart door Japan worden nageleefd.