Ministerie van Defensie

Infanterie samen met Apaches in serious military games (video)

4 mei 2010, 17.37 uur

Speciale software en aangepaste scenario's maken het voor de luchtmobiele brigade mogelijk in een virtuele omgeving te trainen met Apache-helikoptervliegers. Hoewel de landmacht al langere tijd trainingssimulatoren gebruikt, is afgelopen week het eerste trainingslokaal in gebruik genomen waar het optreden van luchtmobiele militairen en helikopters wordt beoefend.

Hoewel de gebruikte militaire games, Steel Beast Pro en Virtual Battlespace 2 (VBS2), op het oog niet verschillen van de bekende first person shooters voor spelcomputers, zijn er wezenlijke verschillen. De serious military games beschikken over speciale aanpassingen waarmee het eigen optreden direct kan worden geëvalueerd. "De militairen zien direct wat de consequenties zijn van een verkeerde keuze", verduidelijkt majoor Clemens Roos van het Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre, en vanaf het begin betrokken bij deze trainingssimulatoren. "De simulaties zorgen in een relatief kort tijdsbestek voor een groot leereffect, waarbij Steel Beast is gericht op gemechaniseerd optreden en VBS2 op infanterieoptreden."

Infanterie samen met Apaches in serious military games * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 4 mei 2010 | wmv | 01:48 | 4.3 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 4 mei 2010 | mp4 | 01:48 | 7.4 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 4 mei 2010 | 3gp | 01:48 | 1.1 MB * Uitgeschreven tekst Infanterie samen met Apaches in serious military games

Scala aan scenario's

Apache-gevechtshelikopter zoals weergegeven in de games. Afbeelding: ministerie van Defensie

Serious military games zijn uitstekend geschikt om individuele militairen, infanteriegroepen of meerdere bemanningen van gevechtsvoertuigen tactiek, gevechtsleiding, communicatie en procedures bij te brengen. Elk gewenst scenario kan namelijk zo vaak als nodig geoefend worden. Het resultaat is een vrijwel ongelimiteerd scala aan oefenmogelijkheden zonder reistijden, brandstof, munitie of belasting van milieu en oefenterreinen.

Uruzgan

Grote delen van Uruzgan zijn inmiddels beschikbaar in de software. Behalve het digitaliseren van de missiegebieden worden, nog belangrijker, ervaringen van collega's uit de missiegebieden direct verwerkt in de scenario's. Realistisch trainen blijft ook in de digitale wereld van belang.

Puur ondersteuning

Toch zal het serieus gamen het oefenen in de praktijk nooit kunnen vervangen. Adjudant Jurie van der Zwaan, een van de specialisten en innovatoren op dit virtueel gebied: "Zaken als het fysiek ervaren van wisselende weersomstandigheden, honger en pijn of het onder stress moeten herladen van je wapen, vallen simpelweg niet te simuleren in een digitale wereld. Je moet de digitale wereld zien als een ondersteuningsmiddel. Het oefenen in een virtuele wereld is uitermate geschikt voor het spiegelen van tactische plannen, het zichtbaar maken van kansen, mogelijkheden en fouten en vooral het leren communiceren met elkaar."

Landmachtdagen

Zicht over het wapen: Afbeelding: ministerie van Defensie

13 en 43 Gemechaniseerde Brigade en het Opleidings- en TrainingsCommando van de Landmacht gebruiken de speciale simulatorleslokalen al langere tijd voor het aanleren van militaire basisvaardigheden en voor aanvullende of herhalingstrainingen voor haar infanteristen en bemanningen van wapensystemen. Bezoekers van de Landmachtdagen kunnen zelf zien en ervaren hoe de krijgsmacht deze serious military games gebruikt en wat ze er allemaal mee kan. De Landmachtdagen zijn 29 en 30 mei in Havelte.