Gemeente Rotterdam

dodenherdenking in noord - noordsingel en 1e pijnackerstraat

11 juni 2010 | Deelgemeente Noord | persbericht

Op 4 mei wordt in deelgemeente Noord op twee locaties stilgestaan bij de dodenherdenking. Om 11.00 uur worden kransen gelegd bij het monument aan de Noordsingel en om 18.00 uur bij het monument aan de 1e Pijnackerstraat 104-106.

Op de locatie van het monument aan de Noordsingel stortte op 16 juli 1941 een aangeschoten vliegtuig neer van de Britse luchtmacht. De bemanning komt hierbij om het leven. Door hun toestel in de Noordsingel te laten neerstorten, redden zij de levens van vele omwonenden. Het monument is geadopteerd door basisschool De Klimop. Een aantal leerlingen is dan ook bij de herdenkingsplechtigheid aanwezig.

Het monument aan de 1e Pijnackerstraat is opgericht ter nagedachtenis aan drie verzetsmensen. In het toenmalige wijkhuis `Geloof en Vrijheid' kwam tijdens de bezettingsjaren regelmatig een groep verzetslieden bijeen. Op 18 oktober 1942 deed de Sicherheitspolizei een inval in het pand, waarbij het drietal om het leven kwam.

Bij beide monumenten zal het bestuur een krans leggen, evenals de Marokkaanse vereniging centrum Noord. Andere aanwezigen kunnen desgewenst een bloem leggen.

Aanvullende informatie