Ingezonden persbericht

4 en 5 mei in het teken van vrijheid wereldwijd

Dit jaar is het 65 geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In dit lustrumjaar jaar stelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei de vraag centraal: 'Vrijheid wereldwijd; wat is daar voor nodig?' In Nederland vinden we vrijheid vanzelfsprekend, maar sinds 1945 is er in de wereld nog geen dag zonder oorlog geweest.

Dit thema staat ook centraal in de speciale vrijheidstrein "Stilstaan bij vrijheid" die vanaf 31 maart tot en met 5 mei door het land rijdt; een samenwerking van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Nederlandse Spoorwegen. In deze trein en diverse andere projecten wordt iedereen uitgenodigd om mee na te denken over wat er nodig is om vrijheid wereldwijd te realiseren.

Tijdens de Nationale Dodenherdenking houdt winnaar van de PC Hooftprijs, K. Schippers, de 4 mei-voordracht en spreekt de minister-president bij het Nationaal Monument op de Dam. Oud premier Wim Kok spreekt de volgende dag in Roermond de 5 mei-lezing. De 13 Bevrijdingsfestivals gaan traditiegetrouw om 13.00 uur in het hele land van start. De Nationale Viering van de Bevrijding wordt afgesloten door het Limburgs Symfonie Orkest met het 5 mei-concert op de Amstel.

Meer informatie: www.4en5mei.nl/jaarthema