PERSBERICHT

Theater Na de Dam
Voorstellingen op 4 mei in theaters rondom de Dam

Amsterdam, 24 maart 2010 - Aansluitend aan de nationale Dodenherdenking op 4 mei vindt er dit jaar - 65 jaar na de bevrijding - voor de eerste keer Theater Na de Dam plaats, een theaterprogramma bestaande uit meerdere voorstellingen in verschillende theaters rondom de Dam in Amsterdam. Theater Frascati, de Brakke Grond, de Engelenbak, het Parooltheater en Perdu openen om 21.00 uur hun deuren voor theatervoorstellingen die inhoudelijk gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog.

Over Theater Na de Dam

Met Theater Na de Dam wordt een traditie om na de Dodenherdenking toepasselijke teksten voor publiek te lezen opgepakt, maar nu voor een breder publiek toegankelijk gemaakt: in verschillende theaters in en rondom de Amsterdamse theaterstraat de Nes zullen om 21.00 uur bestaande en nieuwe producties te zien zijn. Ze verhouden zich thematisch tot de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust, de opkomst van het nationaal-socialisme, het Nederlands verzet in de oorlog, ons Indische oorlogsverleden, de kracht van het gesproken woord en het herdenken zelf.

Een greep uit het programma: 'Bezonken Rood' van Toneelhuis/Ro Theater, 'Hannah & Martin' van Mugmetdegoudentand en 'Lieg ik soms?' van Laura van Dolron.

Na de voorstellingen is er een 'late night' programma met bijdragen van o.a. Jan Jaap van der Wal en Judith Herzberg in de Expozaal van De Brakke Grond. De bijdragen bieden reflectie en openen het gesprek onder leiding van Chris Keulemans over de betekenis, het belang en de toekomst van herdenken. Het slot van het 'late night' programma markeert de overgang naar nationale Bevrijdingsdag op 5 mei.

Herdenken en theater

De Dodenherdenking is de laatste jaren dermate geactualiseerd en politiek ingezet, dat het zijn historische betekenis en zeggingskracht dreigt te verliezen. Voor jongere generaties is de achtergrond, de werking en het nut van de Herdenking onduidelijk geworden; niet alleen staat de Tweede Wereldoorlog verder van hun af dan de oudere generatie, ook is het karakter van de herdenking zo algemeen geworden dat het stilstaan bij de slachtoffers van toen en de daarmee verbonden reflectie op de eigen tijd afwezig dreigen te raken. Theater is de plek bij uitstek voor verschillende verhalen en perspectieven, voor verbeelding en empathie, de plek waar geschiedenis concreet en levend gemaakt wordt; het is vanuit dit besef dat Theater Na de Dam wordt opgezet. Het 'late night' programma na de voorstellingen biedt het publiek de gelegenheid om te reflecteren op de avond en op het belang van herdenken voor het heden en de toekomst.

Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders (1978) en Bo Tarenskeen (1981). Sinds 2002 lezen zij onder de noemer Barbaren & Co op 4 mei samen met andere theatermakers toneelteksten voor publiek.

Het is de bedoeling dat Theater Na de Dam jaarlijks terugkeert, zo mogelijk ook op andere plaatsen, zodat de betekenis, werking en diepte van herdenken een relevante voortzetting krijgt die, zonder aan kracht in te boeten, iedereen zal blijven aanspreken.

Programma Theater Na de Dam (Onder voorbehoud)
21.00 uur Frascati 1 Bezonken Rood Regie Guy Cassiers, Toneelhuis
21.00 uur Frascati 2 Lieg ik soms? Regie Laura van Dolron
21.00 uur Engelenbak Hannie Schaft Regie Helmert Woudenberg
21.00 uur Brakke Grond Hannah & Martin Mugmetdegoudentand
21.00 uur Perdu Jubileum Barbaren & Co i.s.m. JongRAST

21.00 uur Parooltheater Huilen Zonder Geluid Vivien Broekman
21.00 uur Op locatie (n.t.b.) DegrotemonD SKaGeN

23.00 uur 'late night' programma in de Expozaal van De Brakke Grond met gespek onder leiding van Chris Keulemans en bijdragen van o.a. Jan Jaap van der Wal en Judith Herzberg.

Prijzen

Voorstellingen: ¤ 10,- (¤ 5,- voor studenten, CJP-houders en personen jonger dan 18 jaar)
'late night' programma: ¤ 5,- (¤ 2,50 voor studenten, CJP-houders en personen jonger dan 18 jaar)
Kaarten zijn te koop bij de betreffende theaters, de kaartverkoop start op 1 april.

Kijk voor meer informatie op www.theaternadedam.nl

Het Amsterdams 4&5 mei Comité is partner van het initiatief en zal de komende jaren andere podia en cultuurmakers stimuleren om op 4 mei een avondprogramma te organiseren. Op www.4en5meiamsterdam.nl vindt u meer informatie.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht