Gemeente Gaasterlân-Sleat


Plaatselijke herdenkingen gemeente Gaasterlân-Sleat


Jaarthema: "Voorwaarden voor vrijheid"

Ook dit jaar worden op diverse plaatsen in de gemeente Gaasterlân-Sleat herdenkingsbijeenkomsten gehouden, om de gevallenen in de tweede wereldoorlog te herdenken.

Bij alle herdenkingsplechtigheden zal een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur aanwezig zijn en een korte herdenkingstoespraak houden.

Herdenken en vieren, nu en in de toekomst

Dit lustrumjaar vieren we dat we 65 jaar geleden zijn bevrijd en herdenken we de opofferingen die daarvoor tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebracht. Een mooi moment om ons af te vragen hoe de vlag van de vrijheid erbij hangt. Wat is er nodig om vrijheid wereldwijd dichterbij te brengen?

Hoe vullen we herdenken en vieren in nu een groot deel van de generatie die de Tweede Wereldoorlog zelf heeft meegemaakt, is weggevallen.

Gemeenten vormen een onmisbare schakel in het levend houden van de stevig gewortelde traditie van herdenken en vieren in Nederland. Doordat de basisscholen van Balk het monument aan het raadhuis en basisschool "De Stapstien" het monument in Nijemirdum hebben geadopteerd, dragen zij ook hun steentje hieraan bij.

Op 16 april 2010 om 10.30 uur vindt de herdenking plaats met de schoolkinderen van de basisscholen van Balk bij de plaquette op het Raadhuis.

De herdenking in Nijemirdum vindt plaats op 27 april 2010.

Deze is georganiseerd door CBS De Stapstien. De kinderen van groep 7 en 8 vertrekken om 10.30 uur op de fiets naar het monument op de Sânfearterhoeke waar de herdenking zal plaatsvinden.