Gemeente Oisterwijk

4 mei 2010 - Dodenherdenking

Vrede, vrijheid en bezinning op toekomst

Dit lustrumjaar is het 65 jaar geleden dat we in Nederland zijn bevrijd. Wereldwijd is er sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog echter nog geen dag zonder oorlog geweest. Vrijheid is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Vrijheid is een opdracht, geen gegeven. Vrijheid is het resultaat van inspanningen van mensen. Vrijheid is nooit af, het is voortdurend werk in uitvoering. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog spanden mensen zich in voor vrijheid en dachten zij na over wat er nodig was om vrijheid wereldwijd te realiseren. Nu, 65 jaar na de bevrijding, is die vraag nog altijd actueel.

Dodenherdenking
Tijdens de dodenherdenking staan we stil bij al diegenen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot op de dag vandaag, overal in de wereld en in het belang van het Koninkrijk hun leven hebben gegeven voor de vrijheid waarin wij vandaag mogen leven: mensen uit de Tweede Wereldoorlog, verzetsmensen, militairen, Oud-Indiëgangers, Korea-vrijwilligers, veteranen van Nieuw Guinea, Libanon, het voormalig Joegoslavië, enzovoorts.

Uitnodiging
Het gemeentebestuur nodigt iedereen uit om aan te sluiten bij de herdenkingceremonie. Voor iedereen die, op welke manier dan ook, bij oorlog en geweld betrokken is geweest en voor iedereen die zich daarbij betrokken voelt, biedt de dodenherdenking de gelegenheid om een moment stil te staan bij dat wat in het verleden is gebeurd. Wij hopen u te mogen ontmoeten op:

dinsdagavond 4 mei 2010 in de H. Joanneskerk aan de Lind in Oisterwijk Het programma begint om 19.00 uur De kerk is open vanaf 18.45 uur

Stille Tocht en Kranslegging
Na afloop van de viering in de H. Joanneskerk volgt er een Stille Tocht naar het Bevrijdingsmonument aan de Gemullehoekenweg waar aansluitend, na de twee minuten stilte om 20.00 uur, de kranslegging plaats vindt.

Bezinning op heden en toekomst
De dodenherdenking, ofwel de viering van 4 mei, is overigens niet alleen bedoeld voor hen die hun leven verloren. Tijdens deze herdenking staan we ook stil bij `bezinning in op heden en toekomst'. Door te herdenken doen we een beroep op de individuele, maar ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid in onze huidige maatschappij, waar het gaat over onderdrukking, discriminatie en onverdraagzaamheid. Vrijheid blijft altijd om onderhoud vragen!