BNN

PERSBERICHT - Hilversum, 28 april 2010
BNN TODAY HOUDT EIGEN DODENHERDENKING

NABESTAANDEN GESNEUVELDE MILITAIREN URUZGAN OP RADIO 1

Op 4 mei herdenkt BNN Today de jonge militairen die zijn omgekomen in Uruzgan. Tijdens de uitzending vertellen vrienden en familie van de omgekomen militairen Cor Strik, Mark Weijdt en Ronald Groen over het verlies van hun dierbare. Hoe hoorden ze het nieuws en wat voor jongens waren deze militairen? De speciale uitzending van BNN Today is op dinsdag 4 mei, direct na dodenherdenking, te horen bij BNN op Radio 1.

In de uitzending vertellen de zussen van Ronald Groen en Mark Weijdt dat ze het eigenlijk nog steeds niet kunnen bevatten dat hun broer er niet meer is. Ralph Harkema was erbij toen zijn maatje overleed in Uruzgan en vertelt over die fatale dag. De vrienden van Cor Strik organiseerden dit jaar voor de tweede keer een voetbalwedstrijd voor hun overleden vriend. De BNN Today-presentatoren zijn diep onder de indruk van alle verhalen. Willemijn Veenhoven: 'Ongelofelijk dat vrienden en zussen zo openhartig over de dood van hun geliefden praten.' Winfried Bayens: 'Dodenherdenking is voor mij en mijn generatiegenoten altijd ver-van-mijn-bed, maar door deze verhalen krijgt het ineens een gezicht.'

Cor Strik was de eerste Nederlandse militair die door gevechtshandelingen om het leven kwam in Uruzgan. Hij overleed op 20 april 2007 op 21-jarige leeftijd door de ontploffing van een bermbom. Ronald Groen is ook 21 jaar geworden. Hij kwam op 3 november 2007 om het leven. Mark Weijdt werd op 19 december 2008 op 24-jarige leeftijd getroffen door een bermbom.

BNN Today wordt elke werkdag uitgezonden van 20.00 tot 22.00 uur op radio 1.


----------