Eerste Kamer der Staten Generaal

Dodenherdenking en kranslegging op het Binnenhof en op de Dam

3 mei 2010

De Voorzitter van de Eerste Kamer, de heer René van der Linden, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet, leggen op 4 mei ter gelegenheid van de jaarlijkse dodenherdenking namens de Staten-Generaal een krans bij het nationaal monument de 'Erelijst van Gevallenen'. Na de kranslegging door de beide Voorzitters legt ook minister-president J.P. Balkenende namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk een krans bij het monument. De 'Erelijst' vermeldt de namen van Nederlandse slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog binnen en buiten het rijksgebied zijn gevallen. Het monument bevindt zich in de hal van de ingang van de Tweede Kamer op het Binnenhof 1a.

De herdenking bij het nationaal monument 'Erelijst van Gevallenen' begint op 4 mei om 11.00 uur met een voordracht van gedichten door leerlingen van het City+ College - een onderdeel van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag. Vervolgens houdt de Voorzitter van de Tweede Kamer een toespraak. In verband met het vijftigjarig bestaan van de Erelijst legt dit jaar de burgemeester van Den Haag, de heer J.J. van Aartsen, namens het Haagse gemeentebestuur een krans. Ten slotte leggen de directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), mevrouw Marjan Schwegman, en de heer Johannes Post jr. een krans namens de nabestaanden. De heer Post jr. is zoon van verzetsstrijder Johannes Post sr. die wordt vermeld in de 'Erelijst van Gevallenen'.

Op 4 mei nemen de Voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer ook deel aan de plechtigheden bij het Nationaal Monument op de Dam. Namens de Staten-Generaal zullen de heer Van der Linden en mevrouw Verbeet een krans leggen in het bijzijn van Hare Majesteit de Koningin en vele hoogwaardigheidbekleders.