Raad van State


dinsdag 4 mei 2010
(Deze zaak is op 29 april jl. alsnog ingetrokken) Zitting over de weigering door de minister van Binnenlandse Zaken om aan de voormalige korpschef van Zeeland een verklaring van geen bezwaar af te geven. De man had deze verklaring nodig om zijn werk als korpschef voort te zetten. De minister heeft de verklaring onder meer geweigerd omdat de man niet volledige openheid van zaken heeft gegeven over zijn privésituatie. Volgens de minister kan daarom worden getwijfeld aan zijn integriteit en zou hij chantabel kunnen zijn. De man weigert zich bij dit besluit neer te leggen en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij wil inzicht in de informatie van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst die de minister heeft gebruikt bij haar besluit. Zolang hij die informatie niet heeft, kan hij zich niet goed verweren tegen dat besluit, aldus de man. De rechtbank in Den Haag verklaarde in augustus 2009 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 200907066/1).

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

Zitting over de last onder dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Zijpe heeft opgelegd aan een inwoner van Sint Maartensbrug. Het gemeentebestuur heeft dit gedaan, omdat de man de windturbine op zijn perceel aan de Grote Sloot niet heeft stilgezet. Op grond van de vergunning zou hij dat moeten doen wanneer de windsnelheid in de avond- en nachtperiode tussen de 4 en 7 meter per seconde is op 10 meter hoogte. De man is het niet eens met de dwangsom en komt daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem is hij niet in overtreding omdat de windturbine op geen enkel moment in werking is geweest in de avond- en nachtperiode. Ook zou de vergunning niet verplichten tot het stilzetten van de windturbine. Verder is de windsnelheid onjuist berekend, aldus de man. (zaaknummer 200907508/1)
13.00 uur
van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Centrum' van de gemeente Noordwijkerhout. Het plan regelt het gebruik van gronden en gebouwen in het centrum van het dorp. Een veehouder komt tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In het plan is zijn bedrijf aan de Dorpsringweg bestemd als paardenstal, terwijl dat volgens de man niet overeenkomt met de activiteiten van het agrarische bedrijf. Verder komt ook Digros tegen het plan in beroep. De supermarkt is gevestigd ten noordoosten van de zogeheten Witte Kerk. Dit gebied wil de gemeenteraad ontwikkelen als horecagebied. De gemeente wil dan ook dat Digros op den duur wordt verplaatst. Ook het autovrij en parkeervrij maken van de Dorpsringweg is de supermarkt een doorn in het oog. Volgens haar wordt de bedrijfsvoering hierdoor belemmerd. Ten slotte verzet een omwonende zich tegen het plan. De man is eigenaar van een schoenenzaak en een aantal appartementen. De exploitant van de schoenenzaak en de bewoners van de appartementen ondervinden volgens hem veel geluidsoverlast van het café boven de schoenenzaak. Hij vindt dat de gemeente het café moet verplaatsen, maar het plan biedt daarvoor geen mogelijkheid. (zaaknummer 200901788/1)