Nederlandse Vereniging van Journalisten

`Publish and be bankrupted'

maandag 3 mei 2010 | De Britse smaadwetgeving tast wereldwijd de persvrijheid aan, zo waarschuwde Peter Noorlander maandag in de jaarlijkse Persvrijheidlezing in Den Haag die dit jaar in het teken stond van het thema `publish and don't be dammed'. Noorlander is directeur van het in Londen gevestigde Media Legal Defence Initiative, de organisatie die journalisten juridisch bijstaat. Zij raken in problemen door smaadzaken die worden aangespannen door multinationals of rijke sjeiks. De kosten voor schadevergoedingen en advocatenkosten zijn vaak torenhoog. `Publish and be bankrupted' kun je daarom beter zeggen, aldus Peter Noorlander.

De Britse smaadwetgeving, die stamt uit de negentiende eeuw, raakt niet alleen journalisten in Groot-Brittannië maar journalisten en ook wetenschappers over de hele wereld omdat hiermee publicatieverboden wereldwijd kunnen worden afgedwongen. De schatting is dat er op dit moment tussen de 100 en 150 publicatieverboden van kracht zijn. Dat dit mogelijk is komt omdat buitenlandse eisers naar de Britse rechter kunnen stappen om buitenlandse publicaties aan te klagen, alleen al omdat de artikelen in Groot-Brittannië te downloaden zijn. Dit verschijnsel wordt ook wel `libel tourism' genoemd, het uitzoeken van het meest gunstige rechtsgebied om smaadprocessen te voeren. De Britse rechter staat welwillend tegenover degenen die de zaak aanspannen, aldus Noorlander. Beklaagden kunnen zich moeilijk verweren, alleen al vanwege de waanzinnig hoge kosten van advocaten, zo'n 400 Britse pond per uur. Die kosten verdubbelen bovendien als de beklaagde verliest. De Oxford University berekende in 2008 dat de verdediging van een smaadzaak in Groot-Brittannië 140 keer zo duur is dan elders. Een van de gevolgen is dat sommige buitenlandse websites in Engeland niet meer te zien zijn.

Een van de vele voorbeelden die Noorlander in zijn lezing noemt is de zaak van de Saoedische miljardair Khalid bin Mahfouz tegen de Amerikaanse schrijfster Rachel Ehrenfeld over haar boek `Funding Evil: How terrorism is financed and how to stop it', waarin Mahfouz wordt genoemd. Mahfouz spande een zaak aan en werd door rechter Sir David Eady van het Engelse High Court of Justice in het gelijk gesteld. De kosten voor schadevergoeding en advocaatkosten liepen op tot 320.000 dollar.
Een aansprekend voorbeeld in Nederland is het Trafigura-Probo Koala schandaal dat door de Volkskrant ondanks vele dreigementen naar buiten is gebracht. In 2006 werden honderden tonnen afval naar Ivoorkust gebracht en gedumpt. Naar schatting 15 mensen zijn overleden na de lozing. Volkskrant-journalist Jeroen Trommelen berichtte veelvuldig over de zaak. Hij ontving op 25 april in Genève de Daniel Pearl Award voor internationale onderzoeksjournalistiek. De Volkskrant werkte samen met The Guardian, de BBC en een Noorse omroep. Trommelen: `In 2007 kwamen de eerste brieven van Trafigura binnen dat we moesten rectificeren. Dan hebben we niet gedaan. We zochten samenwerking met buitenlandse media omdat we samen sterker stonden. Met name de BBC werd dwarsgezeten en zocht naar wegen om toch te publiceren.' Trommelen heeft in die jaren wel een aantal lessen geleerd. `Je bronnen moeten goed zijn en zodanig dat je bewijzen in handen hebt; internationale samenwerking is onze redding geweest; neem een goede advocaat; bouw een dossier op met aantoonbare leugens van je tegenstander en koppel die terug waar nodig.'

De jaarlijkse Persvrijheidlezing op 3 mei - de Internationale Dag van de Persvrijheid - werd georganiseerd door de Nederlandse Dagbladpers (NDP), het Persmuseum, de NVJ, FreeVoice, Press Now, Radio Nederland Wereldomroep (RNW) en RNTC.