2009 een goed jaar voor EBN

04/05/2010 08:00

EBN

Utrecht, 4 mei 2010 - 5,2 miljard euro heeft EBN in 2009 bijgedragen aan de Staatskas, voortkomend uit olie- en gaswinning. Ondanks de economische crisis, zijn de activiteiten en de verkochte gasvolumes van EBN op peil gebleven. Het netto resultaat was lager dan in topjaar 2008, maar in lijn met de jaren daarvoor. Deze resultaten presenteert EBN vandaag in het jaarverslag 2009, te downloaden via www.ebn.nl.

Het goede activiteitenniveau van EBN vertaalt zich in hogere investeringen en meer deelnames in vergunningen voor opsporing en winning van gas en olie dan in 2008. Ondanks de crisis hebben veel oliemaatschappijen hun budgetten niet of nauwelijks bijgesteld, waardoor in 2009 bijvoorbeeld meer exploratie- en evaluatieboringen zijn afgerond dan in 2008. EBN voelde de economische crisis wel door een daling van de olie en gasprijzen. De omzet bedroeg 6,4 miljard euro en de winst 2,2 miljard euro. Naast de winst werd nog 3 miljard aan belastingen en andere afdrachten aan de Staat afgedragen.

Kleine velden

Dankzij goede opsporingsresultaten konden in 2009 weer 19 nieuwe gasvelden in productie worden genomen. Dat is hard nodig om de productie uit kleine velden zo lang mogelijk op peil te houden. EBN heeft in 2009 de ambitie geformuleerd om in 2030 30 miljard kubieke meter gas per jaar uit kleine velden te produceren.

Onconventioneel gas

Om de doelstelling voor 2030 te kunnen halen, zal ook onconventioneel gas moeten worden gewonnen. EBN heeft het potentieel hiervan in Nederland laten onderzoeken in 2009. Zij verwacht dat de Nederlandse ondergrond nog vele honderden miljarden kubieke meters te produceren gas bevat, dat op dit moment nog niet in kaart is gebracht. Om dit onconventionele gas te kunnen winnen, is nader onderzoek naar de technische haalbaarheid en milieu- en planologische aspecten nodig.

MVO

EBN is in 2 009 ook gestart met het actief vormgeven van haar MVO beleid. Naast bijdragen aan de Staatskas en zorg dragen voor de gasvoorziening van Nederland, doet zij bijvoorbeeld ook onderzoek naar aardwarmte en CO2-opslag.





http://www.ebn.nl