Gemeente Hattem

NATIONALE DODENHERDENKING 4 MEI 2010

Op dinsdag 4 mei zijn we in Nederland om 20.00 uur twee minuten stil. Dan worden Nederlandse burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties waar ook ter wereld.

Samenkomst in de Andeaskerk
Om 19.15 begint in de Andreaskerk (open om 18.45) de herdenkingsceremonie. Het programma is als volgt:

? Kerk open (Organist Elzo Luikens)
? Welkomstwoord (Arie van Driesten, 4 en 5 mei- comité) ? Samenzang ("Wilt heden nu treden")
? Muzikaal intermezzo (Reina en Geraldina Gaastra) ? Gedichten (door leerlingen groep 8 van Het Palet) ? Muzikaal intermezzo (Reina en Geraldina Gaastra) ? Voordracht veteraan (Bert Wijnhoud)
? Samenzang ("O heer die daar des hemels tente spreidt") ? Toespraak voorzitter 4 en 5 mei- comité (Jan Willem Wiggers) ? Voordracht (mevrouw Zahera Al K.hamissé uit Irak) ? Samenzang ("Wij leven vrij")

De leden van het 4 en 5 mei- comité en het college verlaten als eersten de kerk via de hoofduitgang. Andere aanwezigen worden verzocht de kerk via de zijdeuren te verlaten. Minder validen kunnen ook via de hoofdingang de kerk verlaten.

Herdenking op de Markt
Aansluitend aan de herdenkingsdienst vindt om plusminus 19.52 de kranslegging bij het gedenkteken op de Markt door het 4 en 5 mei- comité en het college van burgemeester en wethouders plaats. Het programma is als volgt:

? Koralen (Christelijke Muziekvereniging Hattem)
? Kranslegging
? Klokluiden (19.56 uur)
? The Last Post (19.59)
? Twee minuten stilte (20.00 uur - 20.02 uur)
? Samenzang:1e en 6e couplet Wilhelmus:

Eerste couplet Zesde couplet

Wilhelmus van Nassouwe Mijn schild ende betrouwen ben ik van duitsen bloed. zijt Gij, o God, mijn Heer, Den vaderland getrouwe Op U zo wil ik bouwen blijf ik tot in den dood. verlaat mij nimmer meer. Een prinse van Oranje Dat ik toch vroom mag blijven ben ik vrij onverveerd. uw dienaar te aller stond Den koning van Hispanje De tirannie verdrijven heb ik altijd geëerd die mij mijn hart doorwondt.

? Slotwoord door de voorzitter van het 4 en 5 mei- comité (Jan Willem Wiggers) ? Koraalmuziek (van plm. 20.05 tot 20.20 uur, Christelijke Muziekvereniging Hattem)

Aanwezigen kunnen daarna bloemen neerleggen bij het gedenkteken aan de zijkant van de Andreaskerk.

Requiem
Het requiem wordt dit jaar verzorgd door Andreascantorij. De kerk gaat open om ± 20.20 uur. Het requiem begint om 20.30 uur en is een requiem van Maurice Duruflé. De uitvoering is voor een ieder vrij toegankelijk.

In verband met de viering
Het college en het 4 en 5 mei- comité willen in verband met de dodenherdenking graag nog een aantal andere punten onder de aandacht brengen.

? Vanuit de toren aan de Markt wordt vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok gehangen. Inwoners van Hattem worden verzocht eveneens de vlag halfstok te hangen.

? Een ieder die beschikt over buitenverlichting zoals neon en lichtbakken, wordt verzocht deze niet te gebruiken tussen 18.00 en 21.00 uur.

? De kerken die beschikken over een luidinstallatie zijn verzocht deze te luiden van 19.56 tot 19.59 uur.

? Door leden van het 4 en 5 mei- comité en het college van burgemeester en wethouders zal bij het monument aan de Geldersedijk, bij het monument nabij de "oude" IJsselbrug en op de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhofdijk een bloemlegging plaatsvinden. De ceremonie bij deze monumenten start om 18.40 uur. Verzamelen om 18.30 uur. Een ieder is hierbij van harte welkom.


---- --