Ingezonden persbericht


Persbericht International Youth Conference (IYC) 2010

Apeldoorn/Nieuw Millingen

www.iyc2010.nl

Drie continenten leggen samen krans in Apeldoorn

Jongeren hernieuwen de bevrijdingsgedachte

Jongeren uit China, Indonesië, Canada en de Europese landen Letland, Duitsland, Denemarken en Nederland leggen tijdens de dodenherdenking op 4 mei een krans bij het monument in het Apeldoornse Oranjepark. De jongeren uit drie continenten verzamelden zich in Apeldoorn voor de derde editie van de International Youth Conference. De jongeren zijn bijeen om een week lang met elkaar te reflecteren op vrijheid en bevrijding. Samen hernieuwen en versterken zij de vrijheidgedachte, door herinnering en herdenking op een moderne wijze vorm te geven. Dit doen zij onder andere door samen korte filmpjes te maken die uitdrukking geven aan hun opvattingen over vrijheid en herdenken.

De derde editie van de conferentie kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de Stichting Bevrijding '45, de Gemeente Apeldoorn, de luchtmachtbasis in Nieuw Millingen (AOCS) en oud-deelnemers aan eerdere edities van de conferentie. Na eerdere edities in Canada (2007) en Apeldoorn (2005) is de conferentie nu weer terug op Apeldoorns grondgebied. Het initiatief voor de eerste conferentie werd genomen door de Koninklijke Scholengemeenschap (KSG). Deze school onderhield al enkele jaren contacten met Nelson High School in Burlington (Canada) in het kader van een uitwisselingsprogramma.

De gemeente Apeldoorn onderhoudt banden met haar partnersteden in China (Yichang), Canada (Burlington) en Indonesië (Banda Aceh). Daarnaast bestaan vanuit het verleden goede contacten met onder andere Gladsaxe (Kopenhagen) en Charlottenburg/Wilmersdorf, een Berlijnse deelgemeente.

--


Noot voor redacties


Ingezonden persbericht