Ingezonden persbericht


Liotard: "Geen kloonvlees op tafel"

Brussel 4 mei 2010 - Europarlementslid Kartika Liotard (SP) is bang dat de EU 'onderhandelingen' voert met de VS over wetten over de invoering van kloonvlees voor menselijke consumptie. Liotard zei over concrete aanwijzingen te beschikken dat er met de Amerikanen wordt gesproken "over strategieën hoe kloonvlees aan het grote publiek kan worden uitgelegd", zij las daarbij voor uit een e-mail. Eurocommissaris John Dalli weersprak vanmorgen in Brussel "met zekerheid" dat er onderhandelingen "met de VS of met wie dan ook" plaatsvinden of zijn gepland. Hij gaf aan de e-mail over onderhandelingen niet te kennen. Dalli sprak in zijn reactie wel over een "dialoog" waarvoor de Amerikanen zijn uitgenodigd.

"Het zou enorm schadelijk zijn voor het vertrouwen als alsnog uitkomt dat de Europese Commissie onderhandelingen voert over de invoering van kloonvlees, daar zijn we immers mordicus tegen. Als wij als parlement nee zeggen bedoelen we geen ja. Vlees van gekloonde dieren hoort niet thuis in de voedselketen." Aldus Kartika Liotard. Dalli zei toe dat hij over een half jaar met een standpunt komt over kloonvlees. Liotard: "Ik vind het schandalig als de Commissie zonder een eigen standpunt te hebben, en wetende dat het Parlement tegen is, al gaat praten met de Amerikanen die kloonvlees wel op de markt willen brengen."

De vakcommissie voor voedselveiligheid van Europees Parlement heeft zich dinsdag voor een tweede keer gebogen over een rapport van Liotard over nieuwe voedingsmiddelen. In 2009 kreeg zij in Brussel al een ruime steun van 658 stemmen. Haar rapport gaat over vragen als hoe bescherm je consumenten tegen het op de markt brengen van gekloond vlees? Welke exotische levensmiddelen mogen met het oog op de veiligheid op de markt komen? Welke eisen stel je aan nieuwe, tot dusver ongebruikte ingrediënten? Hoe ver gaan we met het toelaten van nanotechnologie bij voeding? Vanmorgen bleek dat de vakcommissie uit het Europees Parlement het rapport van Liotard met 49 voor en 2 tegen steunt. De commissie is ook voor een verbod op kloonvlees voor menselijke consumptie.

Klonen is niet de geslachtelijke, maar de kunstmatig reproductie van nakomelingen. Zo wordt een identieke genetische kopie van een dier verkregen, zoals bijvoorbeeld het beroemde schaap Dolly. De SP vindt het op de Europese markt toelaten van dergelijk 'knutselvoedsel' dier- en mensonwaardig. Europarlementslid Liotard: "Vlees eten van gekloonde dieren noem ik politiek onverteerbaar".

Het eerste door Schotse wetenschappers gekloonde schaap en ook 's werelds eerste kloon van een volwassen dier was Dolly, geboren op 5 juli 1996. Pas op 22 februari 1997 is dat bekendgemaakt. Dolly werd op 14 februari 2003 in verband met een longziekte 'geruimd'.


Noot voor redacties


Voor persvragen,

Ingezonden persbericht