Ingezonden persbericht




PERSBERICHT
Amsterdam, 4 mei 2010

Plannen Compagnietheater 2010-2012

Nadat ook de Raad van State op 24 maart jl het hoger beroep van het Het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten (NFPK+) afwees, zijn De Theatercompagnie en NFPK+ tot een schikking gekomen. In het kader van deze schikking zullen in de seizoenen 2010-2011 en 2011-2012 een aantal toneelproducties in de regie van Theu Boermans in het Compagnietheater worden geproduceerd. Het komende theaterseizoen spelen in het Compagnietheater de nieuwe productie Olie van Lukas Barfuss en een reprise van de succesvolle voorstelling De Eenzame Weg van Arthur Schnitzler. In seizoen 2011/2012 volgt een bewerking van 'Begeerte heeft ons aangeraakt', de bekroonde debuutroman van Bert Natter. Na de toneelversie zal dit werk ook in regie van Boermans worden verfilmd. Op veler verzoek wordt ook De Presidentes van Werner Schwab hernomen met Anneke Blok (bekroond met Theo d'Or), Myranda Jongeling en Marissa van Eyle. Deze voorstelling maakt een tournee langs de Nederlandse schouwburgen.

Solo Fraulein Else terug in het Compagnietheater

Van wo 12 t/m za 22 mei aanstaande (beh zo, ma, di) speelt in het Compagnietheater de juichend ontvangen solo Fraulein Else door Katja Herbers in regie van Theu Boermans die op 29 januari jl in première ging. De pers over deze voorstelling:

'Indrukwekkende visitekaartje van Herbers. (.) Herbers heeft de juiste meisjesuitstraling, maar toont ook moeiteloos de nachtmerrieachtige werdegang van Else, vol angsten, verlangens, geilheid, en hoop op redding.' (NRC)

'Katja Herbers speelt de rol soepel en knap met een sublieme opbouw (.) van de onbevangenheid van de jeugd, naar bezorgdheid, wanhoop, en tenslotte berusting. (.) Al die tijd laveert haar spel tussen opwinding en desillusie, maar altijd met enorme energie, en schakelend tussen allerlei gemoedstemmingen.' (Volkskrant)

'Katja Herbers heeft al de bij haar personage passende meisjesachtige uitstraling en gestalte, maar maakt indruk met wat zij ermee doet. Als een jong veulen wat onhandig wiebelend en intussen razendsnel schakelend tussen uitersten as schroom en koketterie, dweepzucht, ernst en nonchalance laat zij even speels als geleidelijk nervositeit overgaan in een zichzelf opzwepende hysterie.' (Trouw)

'Groot actrice. Mooi!' (Groene Amsterdammer)

'De frêle Katja Herbers weet in haar eentje alle hoeken van de grote zaal van het Compagnietheater te bespelen.' (HP/ de Tijd)

'Katja Herbers ijzersterk in Fraulein Else. (.) Katja Herbers weet de recalcitrante puber Else sterk neer te zetten, met al haar stemmingswisselingen, van ijdelheid tot zelfmedelijden. Herbers heeft een natuurlijke stijl van acteren, waardoor ze heerlijk normaal en 'echt' overkomt.' (jongerenpersbureau Deadline)

Fraulein Else

De jonge actrice Katja Herbers (1980) speelt Else, een recalcitrante puber, onderhevig aan extreme stemmingswisselingen. Ze is onzeker en worstelt met zichzelf en haar seksualiteit. Vaak vlucht ze in dagdromen en kitscherig erotische fantasieën. Op vakantieadres ontvangt ze het bericht dat haar vader, directeur van een grote bank, nagenoeg bankroet is. Hij heeft het aan hem toevertrouwde spaargeld verspeeld op de beurs. Haar moeder vraagt Else om Dorsday, een oude rijke vriend van haar vader die ook in het hotel logeert, zo snel mogelijk een enorme som te leen te vragen. De vriend is daartoe bereid, mits er een seksuele tegenprestatie tegenoverstaat. Dit aanbod tot ruilhandel zet Else's leven op zijn kop: Moet ze haar vader redden door zich aan de vriend te verkopen of bewaart ze haar waardigheid en laat ze haar familie in de steek? Langzaamaan wordt duidelijk hoe deze keuze tussen zichzelf en haar familie Else tot waanzin drijft. Credits
Oorspronkelijke tekst: Arthur Schnitzler, vertaling: Elly Schippers, bewerking & regie: Theu Boermans, dramaturgie: Rezy Schumacher, spel: Katja Herbers, decorontwerp: Bernhard Hammer, lichtontwerp: Stefan Dijkman, kostuumontwerp: Catherine Cuijkens

Speeldata

wo 12 t/m za 22 mei (beh zo, ma, di), aanvang 20.30 uur, toegang 18,- / 15,- (student/CJP), kaartverkoop: www.compagnietheater.nl of 020-5205320 (ma t/m vr 10.00-14.00 uur)

Katja Herbers (1980) studeerde in 2005 af aan de Amsterdamse Toneel- en Kleinkunstacademie. Bij de Theatercompagnie was ze eerder te zien in twee stukken van Arthur Schnitzler: Het Wijde Land (2007) en De eenzame Weg (2008), beide in regie van Theu Boermans. Vanaf volgend seizoen gaat ze met regisseur Johan Simons mee naar het M?nchners Kammerspiele. Katja speelde verder bij het Nationale Toneel, De Mexicaanse Hond (Alex van Warmerdam) en Toneelgroep Amsterdam in Opening Night. Ze is vast verbonden aan NTGent, het gezelschap van Johan Simons, waar ze onder andere te zien was in Das Leben ein Traum, Fort Europa, Instinct en Underground. Films waarin Katja speelde zijn De Uitverkorene (Theu Boermans), Pietje Bell (Maria Peters), De Kroon (Peter de Baan), Kees de Jongen (Andre van Duren), Amsterdam (Ivo van Hove), De Storm (Ben Sombogaart). Katja is bezig met de opnames van de film Sonny Boy naar het boek van Annejet van der Zijl, regie Maria Peters en de film Loft in regie van Antoinette Beumer.
---


Noot voor redacties