UMC St Radboud


Consortium `Sterker op eigen benen' neemt afscheid van initiatiefnemer 17-05-2010
Sterk op eigen benen

Met een mini-symposium heeft het consortium VG Oost Nederland `Sterker op eigen benen' dinsdag 4 mei in stijl afscheid genomen van initiatiefnemer en kartrekker Fons Gabreels. Tijdens de middag presenteerden de vier onderzoekers van `Sterker op eigen benen' vol trots de eerste onderzoeksresultaten.

Het consortium `Sterker op eigen benen' is begin 2007 onder leiding van Fons Gabreels opgezet. `Sterker op eigen benen' doet onderzoek naar gezondheidsproblemen die mensen met verstandelijke beperkingen ondervinden. Aan de hand van de onderzoeksresultaten is beter te bepalen met welke ondersteuning mensen met een verstandelijke beperking écht geholpen zijn. Zo kan de hulp en zorg verbeteren en krijgen mensen met een verstandelijke beperking de kans om sneller, steviger en/of langer op eigen benen te staan en de regie over hun eigen leven te behouden, te herstellen of te verbeteren.

Momenteel lopen er vier verschillende onderzoeken. Communicatie (horen en spreken), valpreventie, onbekende oorzaak verstandelijke beperking en een onderzoek naar de vraag waarom agressie vaker voorkomt bij mensen met een verstandelijke beperking en autisme.

Fons Gabreels draagt het stokje over aan Henny Lantman, Hoogleraar Geneeskunde voor mensen met verstandelijke beperkingen bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Henny Lantman geeft leiding aan de leerstoel Geneeskunde voor mensen met verstandelijke beperkingen van het UMC St. Radboud. Deze leerstoel is speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking en mede mogelijk gemaakt door het consortium `Sterker op eigen benen'. De deskundigen bij deze leerstoel weten heel veel over de verschillende belemmeringen die het gevolg zijn van de verstandelijke beperking. Ook is de leerstoel verantwoordelijk voor het onderwijs aan studenten.

Het consortium VG Oost Nederland `Sterker op eigen benen' is een samenwerkingsverband tussen de gehandicaptenzorgorganisaties Siza, Dichterbij en Pluryn en het UMC St Radboud.