PERSBERICHT

OORLOGSTENTOONSTELLING IN DRONRIJP
Al 65 jaar vrede. Kijk 70 jaar terug in de tijd; realiseer je dat je nu leeft, ervaar het, waardeer het!.

Op 4 mei, 18.00 uur opent burgemeester mevrouw G. van Delft-Jaasma van Menaldumadeel de tentoonstelling 'Gewoon de jaren 40'. Vervolgens is om half acht een stille tocht met aansluitend de plechtige dodenherdenking bij de brug. Hier werden op 11 april 1945 13 jonge mannen geëxecuteerd. Na de dodenherdenking met tromgeroffel is de tentoonstelling 'Gewoon de jaren 40' voor iedereen vrij toegankelijk, evenals de volgende (bevrijdings)dag, 5 mei van tien uur tot 's avonds tien uur.

Op de oorlogstentoonstelling: de zeldzame kampkleding van concentratiekamp Buchenwald van Jan de Jong. Drie jaar droeg Jan de gestreepte katoenen broek in dit gruwelijke kamp, zelfs in de ijskoude winters en altijd is deze broek mee verhuisd, tot in Dronrijp. Verder kranten vol haat tot het Joodse volk, gebruiksvoorwerpen, archiefmateriaal, affiches, oorlogsobjecten, voeding, vervoer, brieven, vrijetijdsbesteding, het leven in huis, op straat en de wederopbouw. Ook worden mooie reportages vertoond op een groot scherm en is een boekje vol herinneringen uit die tijd beschikbaar, stuk voor stuk tastbare, huiselijke, simpele, mooie en afschuwelijke herinneringen!.

Bezoekers kijken met andere ogen naar de jaren veertig, met name allen, die de oorlogsjaren niet hebben meegemaakt. Wij leven dan ook al 65 jaar in vrede. De executie bij de brug over het Van Harinxmakanaal wordt speciaal uitgelicht, waarbij onder meer drie gebroeders Wierda werden gefusilleerd, twee dagen voor de bevrijding. Eén jongeman overleefde deze fusillade van totaal 13 personen. De verloofde van een van de gebroeders Wierda is bij de opening aanwezig. Het prachtige schilderij van Sipke Jansma over de executie is te bezichtigen (in bruikleen van het Verzetsmuseum). Ook het verzet van de Binnenlandse Strijdkrachten en de bevrijding, nu 65 jaar geleden komen als thema naar voren.

Een boekje vol herinneringen is samengesteld; herinneringen van jeugdige personen die scherp observeerden in de oorlog en het nu nog graag vertelden. De drie basisscholen van Dronrijp zijn geïnformeerd met deze jeugdherinneringen. Tenslotte liggen er ook nog nostalgische foto's van Dronrijp en omgeving uitgestald, afkomstig uit de nalatenschap van Bertus van der Meer.

Organisatie.: Geert Venema en Tineke Mulder-van der Meer i.s.m. het Parochiehuis Dronrijp

Datum: 4 en 5 mei
Plaats: Parochiehuis, Dûbelestreek, Dronrijp
Tijd: 4 mei van 20.00 - 22.00 uur (dinsdag)
5 mei van 10.00 - 22.00 uur (woensdag)