KRO

Documentaire 'Klasgenoten van Anne Frank' (dinsdag 4 mei)

Uitzenddatum: 04/05/2010

Hoe het met Anne Frank afliep, weten wereldwijd tientallen miljoenen mensen. Maar hoe zou het met haar Joodse klasgenootjes zijn afgelopen? Dat vroeg Theo Coster zich ook af, nu 80 jaar en één van de overlevenden. In ´Klasgenoten van Anne Frank´ gaat hij op zoek naar klasgenoten uit de 1e klas van het Joods Lyceum in Amsterdam. Wie hebben de oorlog overleefd, wat is hun verhaal en wat zijn hun herinneringen aan Anne Frank?

Anne was zestien jaar toen ze vlak voor het einde van de oorlog in concentratiekamp Bergen-Belsen overleed, en door haar dagboek wereldberoemdwerd. In de film horen we het verhaal van haar klasgenootjes die dezelfde leeftijd hadden, de oorlog overleefden en onbekend bleven.

Via Theo Coster komenwe met de andere klasgenoten in contact. Theoheet eigenlijk Maurice; hoe het komt dat hij Theoging hetenis onderdeel van zijn verhaal. Theo vertrok na de oorlog naar Israël en bouwde daar een bestaan op als bedenker van bordspelen die met veel succes over de hele wereld worden verkocht. Vanwege zijn kinderen en kleinkinderen werd hij vaak uitgenodigd om op school over de oorlog te vertellen. Theo heeft het vaak over Anne Frank en zijn eigen overlevingsverhaal gehad. Naarmate hij ouder werd raaktehijsteeds nieuwsgieriger en ging op zoek naar andere klasgenoten die de oorlog overleefden.

De documentaire is gefilmd in Tel Aviv, Jerusalem, Amsterdam, Vaassen en kamp Westerbork. Theo ontmoet in de film zes andere klasgenoten die de oorlog overleefden. Drie waren ondergedoken, twee kwamen terug uit het concentratiekamp en ééntje kon uit handen van de nazi´s blijven omdat ze een katholieke moeder had. De manier waarop ze met elkaar over ´Anne´ praten, maakt haar een persoon van vlees en bloed in plaats van een onaantastbaar icoon.

Veel indruk maakt Nanette Konig die haar klasgenootje Anne in het concentratiekamp als laatste in leven heeft gezien. Zelf overleefde ze de oorlog ternauwernood. De film kent een aantal hoogtepunten; het voorlezen van een versje uit een Poëziealbum dat Anne schreef, de verbazing van schoolkinderen op hun onverwachte ontmoeting met klasgenoten van Anne Frank en het verhaal van Theo Coster die samen met twee SS-ers in hetzelfde huis ondergedoken zat. De documentaire is geen zware kost met de gebruikelijke verhalen over de verschrikkingen van de oorlog. ´Klasgenoten van Anne Frank´ is een film over mensen en hun eigen herinneringen aan een tijd die onuitwisbare sporen naliet. Soms negatief, vaak ook positief.

De documentaire ´Klasgenoten van Anne Frank´is een Screentime / Theora Design productie voor de KRO.

Klasgenoten van Anne Frank, dinsdag 4 mei om 15.10 uur bij de KRO op Nederland 1