EU EC Enterprise


Steeds meer landen steunen eCall, het noodoproepsysteem voor auto's

Wetenschap en technologie - 04/05/2010

Het plan om auto's uit te rusten met een automatisch SOS-systeem, wint terrrein in Europa.

Nog eens zeven Europese landen hebben zich achter de EU-campagne geschaard om nieuwe auto's uit te rusten met eCall English , een systeem dat bij ongevallen automatisch de hulpdiensten belt.

Ook België, Bulgarije, Denemarken, Luxemburg, Malta, Polen en Roemenië gaan eCall nu invoeren.

Daarmee is het aantal Europese landen dat het systeem zal invoeren, op 25 gebracht. Daar zitten ook een paar landen buiten de EU tussen, zoals Noorwegen en Zwitserland. De Europese autofabrikanten en mobiele telefoonexploitanten zijn al eerder over de streep getrokken, een andere voorwaarde voor grootschalige invoering.

Ondanks de groeiende steun is het systeem vijf jaar na de start van de campagne nog nergens operationeel. De Commissie had er bij de nationale autoriteiten op aangedrongen eCall al veel eerder in te voeren, maar sommige landen hadden bedenkingen bij de kosten (ongeveer 100 euro per auto). Andere hebben hun noodcentrales niet snel genoeg aangepast of hebben te weinig personeel opgeleid om de oproepen te verwerken.

Wanneer het eCall-apparaat een hevige schok registreert, belt het automatisch 112, het Europees noodnummer, en geeft het de hulpdiensten door waar de auto zich bevindt. Het systeem kan ook met een knop geactiveerd worden.

In beide gevallen worden niet alleen automatisch gegevens doorgeseind, maar komt er ook een telefoonverbinding tot stand. Als de inzittenden van de auto nog kunnen spreken, kunnen zij meer informatie geven.

Zodra het systeem in heel Europa is ingevoerd, kan het ongeveer 2.500 levens per jaar redden en zal het aantal ernstige letsels met minstens 15% verminderen. In 2008 vielen er op de Europese wegen volgens de laatste cijfers nog 39.000 doden.

Het systeem is alleen bedoeld voor nieuwe auto's. Het huidige wagenpark hoeft dus niet te worden aangepast.

In de laatste drie jaar heeft de EU 160 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek naar informatietechnologie om de verkeersveiligheid en dienstverlening in het vervoer te verbeteren.