Ingezonden persbericht


Marije Cornelissen brengt geëmancipeerde Commissie stap dichterbij

Brussel, 4 mei - Vandaag stemde de commissie voor vrouwenrechten in het Europees Parlement over de EU-strategie voor 2011-2015 voor gelijkheid van vrouwen en mannen. GroenLinks-europarlementariër Marije Cornelissen heeft een aantal wijzigingen in dit brede rapport bewerkstelligd. De wijzigingen lopen uiteen van de positie van vrouwen met een migrantenachtergrond, rechten van transgenders en de samenstelling van de Europese commissie.

Cornelissen: "Om te beginnen moet de Europese Commissie zelf het goede voorbeeld geven. We roepen de commissie op instrumenten te ontwikkelen om in het vervolg tot een betere verdeling van het aantal mannelijke en vrouwelijke Eurocommissarissen te komen. Ik hoop dat de opvolger van Barroso hierdoor eindelijk kan kiezen tussen een mannelijke en vrouwelijke kandidaat-commissaris uit ieder land. Zodat de Commissie niet langer voor 70 procent uit mannen bestaat zoals nu het geval is."

In het rapport wordt door GroenLinks ook om specifieke maatregelen gevraagd voor de positie van kwetsbare groepen zoals vrouwen met een migrantenachtergrond en transgenders.

"De specifieke problemen waar transgenders mee te maken hebben zijn bij velen onbekend. Daarom moet de Europese Commissie met een bewustwordingscampagne komen.Het is van groot belang om de rechtspositie van deze groep te verbeteren zodat zij via het recht hun gelijk kunnen halen als ze gediscrimineerd worden, " aldus Cornelissen

Eind mei zal het voltallig parlement over de strategie voor gelijkheid van vrouwen en mannen stemmen.