Ministerie van Defensie

Marine

Dodenherdenking in Zuid-Afghanistan en bij Somalië

4 mei 2010, 21.06 uur

Dodenherdenking en kranslegging op Camp Hadrian in Deh Rawod. Zowel bij de troepen op de kampen Holland en Hadrian in Uruzgan en op Kandahar Airfield als bij de bemanning van de Hr. Ms. Johan de Witt in de wateren rond Somalië is aandacht besteed aan de dodenherdenking. Op Kamp Holland in Tarin Kowt werden de namen van de gesneuvelde militairen voorgelezen, waaronder die van Jeroen Houweling en Marc Harders, vandaag toegevoegd op het monument.

Op Kamp holland gebeurde dat bij het monument met de namen van de gesneuvelde militairen. Commandant Task Force Uruzgan brigadegeneraal Kees van den Heuvel herdacht de gevallenen sinds de Tweede Wereldoorlog. "Het is een speciale dag voor ons. Wij zijn hier ver van huis in een NAVO-operatie en herdenken onze in Afghanistan gesneuvelde collega's." Daarbij noemde hij de twee collega's die 17 april jl. om het leven kwamen.

Civiel vertegenwoordiger Jennes de Mol zei dat de vrijheid die wij genieten vaak bevochten is in oorlogen, ten koste van vele slachtoffers. Hij meent dat ook het Afghaanse volk onze ondersteuning verdient bij het verkrijgen van vrijheid zodat zij in een maatschappij kunnen leven met een goed bestuur en respect voor de mensenrechten. Na de toespraken volgde het dodenappel waarbij de namen van de gesneuvelde militairen werden voorgelezen, waaronder die van Jeroen Houweling en Marc Harders, vandaag toegevoegd op het monument. Na het signaal taptoe werd twee minuten stilte gehouden, gevolgd door het spelen van het Wilhelmus.

Kandahar Airfield

Dodenherdenking op Kandahar Airfield.

Ook op Kandahar Airfield hielden militairen twee minuten stilte tijdens een herdenking bij de vlaggenmast op de Dutch Compound om klokslag 20.00 uur lokale tijd. Daaraan nam tevens de commandant van het NAVO-hoofdkwartier in zuidelijk Afghanistan, de Britse generaal Carter, namens alle NAVO-militairen in Regional Command (South) deel. Dit net als air commodore Mould, Senior Council van Kandahar Airfield. De militairen stonden niet alleen stil bij de Tweede Wereldoorlog maar ook bij de huidige conflicten zoals in Afghanistan, die dagelijks nieuwe slachtoffers eisen. Contigentscommandant, commandeur Itzig Heine zei dat: "vrijheid helemaal niet vanzelfsprekend is en dat we daar vaak onvoldoende bij stilstaan. Vrijheid is vóór ons bevochten, vrijheid is een privilege waar je eigenlijk altijd voor moet vechten en dus dóór ons bevochten moet worden. Iets wat door ons hier in Afghanistan dagelijks gebeurt. Vanavond herdenken wij. We herdenken niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. We herdenken hier met name onze collega's, onze vrienden en onze kameraden die hier zo dicht bij hun leven hebben gegeven."

De 23 namen van de Nederlandse militairen die in Afghanistan het leven lieten werden ter afsluiting van de plechtigheid voorgelezen.

Hr. Ms. Johan de Witt

Dodenherdenking aan boord van Hr.Ms. Johan de Witt, ingezet voor de EU-operatie Atalanta ter bestrijding van piraterij.

Aan boord van Hr.Ms. Johan de Witt, ingezet voor de EU-operatie Atalanta ter bestrijding van piraterij, stonden de marinemilitairen varend stil bij hen die de hoogste prijs voor vrede en vrijheid betaalden, tijdens oorlogen en bij vredesoperaties. Op het schip beseft iedereen dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn, zeker niet in het thuisland van de piraten. In Somalië zijn het slechts zeldzame begrippen.

Zelf werken aan vrede en veiligheid plaatste deze dodenherdenking in een speciaal daglicht. Daarnaast speelde het recente sneuvelen van Jeroen Houweling en Marc Harders een rol. Een deel van de bemanning, veelal deel uitmakend van de Eerste Bootcompagnie, kende beide mariniers persoonlijk wat de realiteit van de huidige vredesoperaties dichtbij brengt. Tevens zorgde het overlijden van de mannen ervoor dat de abstracte begrippen vrede en vrijheid, hoe wezenlijk ze ook voor de bemanning van de Hr. Ms. Johan de Witt zijn, opeens tastbaar en kostbaar worden. De herdenking werd ook aan boord van het marineschip afgesloten met het signaal Taptoe en twee minuten stilte.