Ingezonden persbericht


Stilstaan-Herdenken-Beleven

Muziek uit Theresienstadt

'Ze kunnen je alles afnemen, maar niet je gedachten, fantasie en muziek.'

Traditioneel besteedt de Stichting KunstKlank jaarlijks aandacht aan de bezinnings- en herdenkingstijd rond 4 mei. Dit jaar met een uitvoering van, een keuze uit, muziek uit het concentratiekamp Theresienstadt en andere kampen en een lezing door theoloog en cultuurhistoricus Gerard van der Leeuw over muziek, kunst en cultuur in dit kamp.

Theresienstadt was gedurende de Tweede Wereldoorlog een macaber intellectueel centrum van kunst en cultuur. Veel joodse kunstenaars, musici en prominenten werden vanuit heel Europa naar dit zogenaamde 'modelkamp' gedeporteerd. In weerwil van de afschuwelijke levensomstandigheden en de voortdurende dreiging van transport naar de vernietigingskampen onderscheidde het zich van andere kampen door een rijk cultureel leven. Duizenden amateur- en professionele kunstenaars namen er deel aan concerten, toneelvoorstellingen en poëzievoordrachten. Het kamp Theresienstadt werd daarnaast bekend door de vele muziek die er werd gecomponeerd. De meeste kunstenaars hebben de oorlog niet overleefd.

Zang: Herma van Piekeren Kleijnkoor Noordwijk

Voordracht: Gerard van der Leeuw

Muzikale begeleiding: KunstKlank 4 mei ensemble
|Klarinet - Karin Wilschut        Cello                 - Ascon van    |
|Westen                                                                |
|Viool     - Thirza van Driel     Contrabas          - Baruch van      |
|Collem                                                                |
|Piano     - Nicolaas Duin        Accordeon/bajan - Vladimir Shobanov  |
Locatie: Oude Jeroenskerk Voorstraat 44 Noordwijk
Datum: Maandag 3 mei
Aanvang: 20.00 uur

Entree: E10,- T/m 18 jaar E5,-

Kaartverkoop en info: www.kunstklank.nl
&
Boekhandel van der Meer, Vuurtorenplein 10 Tel: 071-3613073

'Muziek uit Theresienstadt' wordt op 19 en 21 januari 2011, in de week voorafgaand aan de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz, vervolgd met de muzikale theatervertelling 'De dag dat Tommy drie werd'. Deze voorstelling is gebaseerd op tekeningen die de Tsjechische kunstenaar Bedrich Fritta in Theresienstadt maakte voor zijn zoontje Tommy. Artistiek leider Herma van Piekeren brengt muziek, theater en beeldende kunst op indringende wijze bijeen om de herinnering aan dit duistere deel van de Europese geschiedenis levend te houden. Eric Borrias, eerder tijdens diverse herdenkingsprogramma's te zien in het indrukwekkende 'Binnen de Poorten', vertolkt één van de hoofdrollen.