Ingezonden persbericht


Nationaal Comité

Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen

Persbericht

Datum : Wageningen, 22 april 2010

Herdenken en vieren in de Stad der Bevrijding

Dit jubileumjaar herdenken wij 65 jaar vrijheid. Wageningen neemt een bijzondere plaats in bij de herdenking en viering op 4 en 5 mei in Nederland. De stad heeft een belangrijke historische betekenis. Op 5 mei 1945 werden in het Wageningse Hotel De Wereld onderhandelingen gevoerd over de capitulatie van de Duitse troepen in ons land. De ondertekening daarvan betekende voor Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Op 4 mei is er o.a. een stille tocht, Herdenkingsconcert en de Bevrijdingsvuurceremonie. De bevrijding wordt op 5 mei gevierd met onderdelen als de Bevrijdingsvuurestafette, het Nationale Vrijheidsdebat, een Herdenkingsbijeenkomst, het programma De Dreijen, de Nationale Herdenking Capitulaties 1945, het Bevrijdingsdefilé en het Gelderse Bevrijdingsfestival. Ook zal de stad bruisen van de vele activiteiten, verbonden door het thema 'Vrijheid Wereldwijd'.

4 mei
Oecumenische Gebedsbijeenkomst 4 mei (Grote Kerk) 18.45 - 19.15 uur De Oecumenische Gebedsbijeenkomst op 4 mei wordt verzorgd door Ds. G.M.E.Wildeman, in de Grote Kerk op de Markt.

Stille tocht en Twee Minuten Stilte 4 mei 19.15-20.30 uur Het verzamelen is vanaf 19.15 bij het bordes van het stadhuis. Om 19.30 uur vertrekt de stoet naar het Joods Gedenkteken aan de Walstraat waar men een steentje kan leggen. Daarna vervolgt de stoet naar de Costerweg waar zij om 19.55 uur aankomt. Om 20.00 worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg door twee minuten stilte in acht te nemen. Aansluitend volgt de kranslegging en kunnen aanwezigen bloemen bij het monument plaatsen.

Herdenkingsconcert 4 mei 20.15 uur
De Grote Kerk op de Markt is vanaf 20.15 uur geopend voor bezoekers. Dit jaar wordt het concert uitgevoerd door het Wagenings Vocaal Ensemble Vivavoce, onder leiding van dirigent Ger Vos. Zij voeren het Requiem van Mozart uit, samen met het orkest De Philharmonie Amsterdam. Het Requiem van Mozart werd ook gespeeld tijdens het eerste herdenkingsconcert in 1949.

Bevrijdingsvuurceremonie 4 mei 23.20 - 00.10 uur
Voorafgaand aan de Bevrijdingsvuurestafette is er een ceremonie op het 5 mei plein. Tijdens deze ceremonie wordt de capitulatie van 1945 op het 5 Mei plein nagespeeld door zogenoemde re-enacters en wordt als hoogtepunt het Bevrijdingsvuur ontstoken.

Bevrijdingsvuurestafette 00.10 - 01.30
Op 6 juni 1944 bevrijdden de geallieerden tijdens D-day als eerste plaats in Normandië het stadje Bayeux. Het vuur dat daar werd ontstoken is in 1948 naar Wageningen gehaald. Op 4 mei wordt elk jaar de overgang van 4 op 5 mei gevierd middels de Bevrijdingsvuurestafette. De ontsteking van het bevrijdingsvuur vindt nog steeds jaarlijks in Wageningen plaats. Het Bevrijdingsvuur wordt door burgemeester Geert van Rumund overhandigd aan de commissaris van de Koningin van Limburg, de heer L.J.P.M. Frissen. Het vuur wordt vervolgens door sporters (voornamelijk estafettelopers, fietsers en skaters) door heel Nederland als een 'lopend vuurtje' vanuit Wageningen verspreid. Dit jaar vieren wij 65 jaar vrijheid en wordt de Bevrijdingsvuurestafette voor de 62e keer georganiseerd. Het Comité 4 en 5 mei en de gemeente Wageningen verwachten ca. 5000 deelnemers uit het hele land.

5 mei
Nationaal Vrijheidsdebat 10.00 - 12.30 uur (op uitnodiging)

De herdenking van de capitulaties in Wageningen begint jaarlijks op 5 mei met een symposium, het Nationale Vrijheidsdebat, in het Hof van Wageningen over een actueel onderwerp op het gebied van vrede, veiligheid of mensenrechten. In 2010 is het thema 'Vrede Wereldwijd". Jonkheer P. Feith en Gen. Maj. M.C. de Kruif en de Iraanse journaliste N. Amiri zullen hier een korte toespraak houden, om vervolgens met elkaar over het thema in debat te gaan. De dagvoorzitter is Prof. G. Frerks. Na afloop wordt de Paul Tensenprijs uitgereikt.

Herdenkingsbijeenkomst Johannes de Doperkerk 14.00 - 15.00 uur (op uitnodiging) In de Johannes de Doperkerk in Wageningen is elk jaar op 5 mei een herdenkingsbijeenkomst. Deze kan op uitnodiging worden bijgewoond. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zal Prof. H.Blom een beschouwing geven van de capitulatie van 1945. Lavinia Meijer, harpiste en bekroond met de Nederlandse Muziekprijs 2009, zal het stuk van P. Petterson ten gehore brengen. Dit stuk is ter gelegenheid van het jubileumjaar gecomponeerd en beleeft in Wageningen de wereldpremière. Mevrouw T. Gardeniers, oud-minister van VWS houdt een toespraak. Muzikale omlijsting: KMK Johan Willem Friso.

Herdenkingsplechtigheid Capitulaties 1945 15.30 - 15.45 uur

De Herdenkingsplechtigheid Capitulaties 1945 op het 5 Mei plein bij het Nationaal Bevrijdingsmonument vormt een belangrijk onderdeel van de viering van de vrijheid. Na het steken van de vlaggen van de bevrijders en het leggen van een krans, zal een minuut stilte in acht genomen worden, gevolgd door het Wilhelmus. De Minister of Veterans Affairs van Canada zal zich kort tot het publiek richten. Tenslotte zullen schoolkinderen van de St. Jozefschool uit Wageningen die het monument voor de goede zorg hebben geadopteerd, 25 duiven loslaten. Dit is gelijk het startsein van het Bevrijdingsdefilé.

Programma De Dreijen 10.00-16.00 uur

Op het terrein "De Dreijen" van de Wageningen UR wordt vanaf 10.00 uur weer een programma verzorgd dat u mee terugneemt in de tijd van de jaren '40. De aan het Bevrijdingsdefilé deelnemende voertuigen staan hier de hele dag opgesteld in een static-show. Optredens van muziekkorpsen, display's en demonstraties van re-enactmentgroepen, standjes van diverse musea en een doorlopend documentaire filmvertoning maken deel uit van dit programma. Een novum is een 2.7 meter replica van het Amerikaanse "battleship" de "Missouri", waarop de capitulatie van Japan is getekend.

Bij gunstige weersomstandigheden wordt een parachutistenlanding in het programma opgenomen, om de luchtlandingen tijdens de bevrijding te symboliseren.

De band Tavenu brengt een swingend repertoire met muziek in de deelnemerstent, Jerry Steyger met z'n looporkest komt u over het hele terrein tegen en de Sgt. Wilson's Army Show treedt op.

Het programma is voor deelnemers en publiek even feestelijk, leerzaam en uitermate boeiend met:

Static show's van historische voertuigen;
Display's en demonstraties van re-enactmentgroepen; Optredens van muziekkorpsen;
Doorlopend filmprogramma en presentaties van oorlog - en verzetsmusea in gebouw 308;
12.00-13.00: Parachutistendropping op het terrein (bij mooi weer)

Bevrijdingsdefilé 15.45 - 16.45 uur
De kern van het defilé zijn de WOII-verteranen uit binnen- en buitenland, welke Wageningen jaarlijks een 'warm bad van erkenning en waardering' biedt. Maar ook de Indië-veteranen zullen aanwezg zijn. In dit kroonjaar ligt de nadruk van het defilé op het thema 'Vrijheid Wereldwijd'. Daarom nemen dit jaar ook de jonge veteranen van VN-missies deel. Mogelijk voor het laatst komen nog één keer de internationale- vooral Canadese veteranen uit de Tweede Wereldoorlog massaal over. Ook Canadese jongeren zullen komen. Ze adopteren gesneuvelde veteranen en volgen deze op hun laatste reis. Eveneens bijzonder is de deelname van militaire erfgenamen uit de geallieerde landen. Ook Nederlandse actieve militairen van marine, land- en luchtmacht nemen aan het defilé deel. Het defilé wordt dit jaar afgenomen door de staatssecretaris van Defensie, de heer J. de Vries, samen met de Inspecteur Generaal der Krijgsmachten, Gen-maj. A.C. Oostendorp en de Minister of Veterans Affairs van Canada, de heer J.P. Blackburn. Historische- militaire voertuigen worden ingezet voor het vervoer van de oudere en minder valide deelnemers. Het defilé wordt muzikaal begeleidt door vooral internationale muziekkorpsen.

Route vanaf de Dreijen over de Generaal Foulkesweg, het 5 Mei plein, Bergstraat, Stationsstraat, Stadsbrink, Ritzema Bosweg terug naar De Dreijen.

Fly Past 16.30 - 16.35 uur

Aan het eind van het Bevrijdingsdefilé zal een aantal historische vliegtuigen een erensaluut uitbrengen aan de veteranen. De vliegtuigen zullen de 'missing man formation' uitvoeren.

Bevrijdingsfestival 12.00-24.00 uur
Het Bevrijdingfestival is een festival met een boodschap. Daarom wordt op 5 mei het festival geopend met een debat. Aan het debat over het thema "De Nederlandse bijdrage aan Vrijheid Wereldwijd" nemen de lijsttrekkers en Tweede Kamerleden van verschillende politieke partijen deel. Om 13:00 uur wordt het Bevrijdingvuur op de Markt ontstoken. Dit is het startsein van het Bevrijdingsfestival en de viering van onze vrijheid.

De markt, de vele pleinen en straten in het centrum van Wageningen zijn tijdens het Bevrijdingsfestival feestelijk gevuld met diverse podia waar voor ieder wat wils is, in diverse sferen en stijlen. Wederom is het muziekprogramma zeer veelzijdig en afwisselingsrijk. Jong of oud, iedereen vindt er iets van zijn gading. Ali B trapt op het hoofdpodium af waar de Wageningse Lisa Loïs (winnares X-factor 2009) zal afsluiten. Ambassadeur voor de Vrijheid is in 2010 Boris en The Wicked Jazz Sounds Band. Speciaal voor 5 mei zijn de twee bands als The Boris & Wicked Jazz Experience de samenwerking aangegaan. De artiesten komen ook dit jaar met een helicopter naar Wageningen. Om de grote band mee te kunnen nemen wordt door Defensie een Chinook ingezet. Maar ook het cultuurpark, het straattheater, de (dans-)workshops en een kinderfestival trekken veel bezoekers.

Programma podia Bevrijdingsfestival 2010

De Markt
12.00-13.00 Politiek debat met lijsttrekkers en Tweede Kamerleden 13.00 Ontsteken fakkel door Ali B 13.00-14.00 Ali B
14.30-15.30 Di-rect
16.45-17.15 Boris and the Wicked Jazz Experience Ambassadeur van het Bevrijdingsfestival
17.45-18.45 Lefties Soul connection
19.00-19.30 Flinke Namen
20.00-21.00 Jovink
21.30-22.40 VanVelzen
23.10-24.00 Lisa Loïs

Het Salverdaplein
13.00-13.30 Bijlmer Steelband Kids
13.30-14.30 Bandista
14.30u-15.30 Rootsriders
16.45u- 8.00 Russkaja
18.00u-19.00 Luis Diaz y los cinqo del son 19.00-20.15 Antwerp Gipsy Ska Orchestra 20.15u-21.30 Mdungu
21.30-22.45 Boban i Marko Markovic Orkestar 22.45-24.00 La Chiva Gantiva

Parka Kultura

13.00-14.00: Optreden de Ontzetting (studentenorkest) 14.00-14.30: Optreden Volksdansen
14.30-15.00: Djuggledy jongleren
15.00-16.00: Ann Goldman straattheater act
16.00-16.30: Strings on fire: straattheater act
16.30-17.00: Workshop jongleren
17.00-18.00: Freestyle samba : workshop sambaband
18.00-18.30: Electric piano's straattheater act
18.30-19.30: Workshop salsadansen

Het Dansdefilé
13.00-14.00 Fuser

14.00-15.30 Stephanie Cassandra (TMF In De Mix) 16.45-18.30 T-Mouse
18.30-20.30 Willow
20.30-24.00 Dj Devious & Stephanie Cassandra

Heerenstraat
13.30-14.00 Freedom in Music

14.30-15.30 Blizzard
16.45-18.00 Captain Gumbo
18.30-19.00 Bijlmer Steelband Kids
19.30-20.30 Kuni Kids
21.00-22.00 The Souldiers
22.30-24.00 The Bazzooka's

Vilente 50+ plein
13.00-13.45 Shantykoor Nootdweer
14.00-14.45 Imca Marina
14.45-15.15 The Streetfair Hobblers
16.45-18.00 Bigband The Sound of Science en Wageningskoor Jolly Singers 18.00-18.15 Arthuro, speciaal ouderen programma 18.15-19.00 The Wieners
19.00-19.45 Peter Koelewijn
19.45-20.00 Afsluiting door Arthuro

Wageningen Centraal

13.00 uur Able Bodied Seamen
14.00 uur Midnight Run
16.30 uur Pure Ellende
18.30 uur Robbie Williams look a like

19.15 uur Plork en de Aannemers

21.15 uur One, Two, Trio

22.30 uur The Hot Stewards

Ill Skills Jongerenplein

13:30-15:30 Graffiti workshops
13.00-14.00 Deejay workshops en breakdance workshops ill skills 14.00-15.00 Open MIC vrijheid wereldwijd 15:00-16.00 Hip Hop DJ's Groove Inc
17.00-18.00 Breakdancebattle ill skills 18.00-18.30 Capoeira vs Breakdance
18.30-19.30 Hip Hop DJ's Groove Inc
19.30-20:45 DJ Santos Saurez met rappers, muziekanten en battles 20:45-21.15 DJ Santos Saurez vs DJ's Groove Inc 21.15-24:00 Hip Hop DJ's Groove Inc, met rappers, muziekanten en dansers

Kabaal Digitaal

12:30-13:30 Milan Hermess
13:30-14:30 Stije
14:30-15:30 Mirra & Fay
16:45-17:45 Monster X
17:45-19:00 Rinse
19:00-20:00 Baseck
20:00-21:00 Miss Djax
21:00-22:00 Guigoo
22:00-23:00 Rotator
23:00-00:00 TK07 dj's (King Pin, Bart Hard, Mendeaz, Joyo)

Kabaal am Gemaal

13.00-13.30 Cult Ellifex

13:45-14:15 Herman

14:30-15:00 Portall

15:15-15:45 Erebus

16.45-17.15 Beyond Reproach
17:30-18:00 Mortal Form
18:15-19:15 The Brains
19:30-20:30 Carach Angren
20:45-21:30 Dead Cell
21:45-22:45 Mr. Irish Bastard
23:00-00:00 The Lucifer Principle

Beuningplein

13.30 uur BackAlive
16.30 uur Moos Blues
18.30 uur Blood, Sweat & Kiers
20.15 uur Big Jake and the Two-Timers 22.00 uur Morblus (I)

De Oase

Ontmoet jezelf en elkaar vanaf 13.00 uur in De Oase onder het thema ''De wereld is van Iedereen' bij diverse dansworkshops, de uitburgeringscursus, in de Oosters theetent of het Soedanese koffiehuis

FreeSpace Stage
13.00-14.30 Sperzieb00n & Vezz
14.30-16.00 2 Kilo Mockingbird
17.00-18.00 Vighnesh
18.00-19.15 Mr. Spliffy
19.15-20.30 Echnaton
20.30-21.45 Tyson
21.45-23.00 Dephanx
23.00-00.00 Majestic

Menzis kinderfestival

Van 12.00-18.00u
Een bonte park voor de jongste bezoekers van het bevrijdingsfestival met onder andere Bungee Jump trampoline, schminken, Piñata en Circus Poehaa.

Dancesquare

13.00-14.15 Van Anh
14.15-15.30 Nakato
16.30-18.00 Johan Gielen
18.00-19.00 Applescal
19.00-20.30 Secret Cinema
20.30-22.30 Patrick Kruzeman & JP
22.30-00.00 HQ Boys Tom Harding

Thema-activiteiten

Plein voor de Vrijheid
Ook zijn er veel inhoudelijke activiteiten over vrijheid op het evenement aan te treffen zoals op het Plein voor de Vrijheid met veel maatschappelijke organisaties.

Hart voor de Vrijheid
In het Hart van de Vrijheid zijn er verschillende debatten met nationaal sprekers onder leiding van Frenk van der Linden. Hier zal het thema 'Vrijheid Wereldwijd' verder worden toegelicht. Is het haalbaar en welke instrumenten mogen ingezet worden voor het bereiken van Vrede en Vrijheid? In hoeverre zijn wij als rijke landen verantwoordelijk voor de vrijheid van anderen en hoe ver reikte de verantwoordelijkheid van Nederland? Hierover valt te discussiëren in de hartvormige arena.

Straattheater
Verrassende en aangrijpende theateract's verzorgd door studenten van het Rijn IJssel College. Zij zullen op zes vaste punten bij het Junusplein voor de Junushoff staan, maar ook lopende acts door de binnenstad van Wageningen uitvoeren.

Andere bijzondere projecten op het Bevrijdingsfestival

Gezocht:Ooggetuigen WOII
Het Comité 4 en 5 mei Wageningen zoekt ooggetuigen ten tijde van de WO II uit de omgeving van Wageningen. Het Comité roept op om burgers en veteranen hun verhaal te vertellen door middel van een interview op 5 mei op het terrein van De Dreijen. Op 5 mei is een groot aantal Canadezen veteranen aanwezig die ook meedoen met dit project. Zij vertellen hun verhaal voor de camera en worden geïnterviewd door Canadese jongeren. Deze verhalen worden uiteindelijk vastgelegd en de beelden verwerkt tot een dvd. Kijk op www.4en5meiwageningen.nlvoor meer informatie.

5voor5
Om 5 voor 5 is er een moment samen met de maatschappelijke organisaties op het hoofdpodium De Markt stil te staan bij het leven in vrijheid.

Freedom in Music
In samenwerking met de popopleidingen van de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam en New York zullen vier "bands" worden samengesteld. Deze bands musiceren op 5 mei in Wageningen. De songs die worden geschreven, in de meest brede zin, zijn geïnspireerd op de Four Freedoms van Franklin D Roosevelt: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek, vrijwaring van angst.

Europese Nieuwe
De Europese Commissie wil de bijdragen van de Europese Unie aan de vrijheid in Europa en de rest van de wereld onder de aandacht brengen bij een zo groot mogelijk publiek. Op het Bevrijdingsfestival denken we na over 'Vrijheid Wereldwijd'. Het project Europese Nieuwe heeft op het Bassecour een Kava Kucá, een Servisch koffiehuis, staan waar u onder het genot van een kopje Servische koffie of thee kan praten over het thema.

Kaarsjes op de dijk
De stichting Leeffestival creëert 's avonds van 19.30 tot 23.00 uur op de Grebbedijk een fantastische sfeer met een kaarsverlichte dijk. Het idee is gebaseerd op de gedachte: 'rivieren en licht verbindt de mensen'

Merchandise truck
Dit jaar is er speciaal voor het jubileum een nieuwe bevrijdingsvlag uitgebracht. Daarnaast zijn er T-shirts, polo's, cap's and pin's te koop. Deze worden vanuit een oude legertruck als een rijdende merchandisestand verkocht. De artikelen zijn voor het eerst ook via http://shop.4en5meiwageningen.nl te koop.

Trein van de Vrijheid
Op 31 maart opende Z.K.H. de Prins van Oranje Willem Alexander de Trein van de Vrijheid die een vijf weken durende reis gaat volgen. De honderd meter lange trein in omgebouwd tot een rijdende expositie. In de trein maak je een reis langs thema's als vrijheid van meningsuiting, ontwikkelingssamenwerking, economie, Europa en buitenlandsbeleid. Kijk voor meer informatie en het reisschema op www.stilstaanbijvrijheid.nl

5 Mei TV
Om niets van dit enerverende evenement te missen worden de kernpunten uitgezonden op een speciaal kanaal 11 digitale tv, frequentie 176 MHz op de analoge tv. Hier ziet u compilaties van de dag. Niet alleen de grote acts van bekende artiesten op de diverse podia worden in beeld gebracht, maar vooral ook de herdenkingen op 4 en 5 mei, de Bevrijdingsvuurestafette, het Bevrijdingsdefilé, het programma op De Dreijen en de vele thema-activiteiten in het kader van 'Vrijheid Wereldwijd'. De NOS doet de hele dag verslaglegging van het evenement.

Overige activiteiten

Verhalenmarathon 4 mei, 24 uur lang
In het kader van dit bijzondere lustrumjaar wordt onder het motto 'In vrijheid gesproken' in de bblthk een 24 uur durende verhalenmarathon gehouden. Cabaretier Freek de Jonge neemt in de nacht van 3 op 4 mei om klokslag 00.00 uur het eerste verhaal voor zijn rekening. Vlak voor het ontsteken van het bevrijdingsvuur de nacht erop draagt schrijfster Yasmine Allas het laatste verhaal voor op het 5 Mei Plein.

Oecumenische dienst 5 mei 2010
Om 10.00 - 10.45 uur in de Bevrijdingskerk, Van Schelvenweg 2, hoek Ritzema Bosweg. Ds. J.H.F. Schaeffer en Ds R.M Wahl leiden deze dienst. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Johanneskoor.

Museum De Casteelse Poort
Waarom werd op 5 mei 1945 juist Wageningen uitgekozen voor de ondertekening van de capitulatie? Zie en hoor het verhaal van De Vrede van Wageningen. Centraal staat het meubilair dat gebruikt werd door de Canadese en Duitse onderhandelaars. Op de tafel de capitulatieakte en daarnaast de pen waarmee de akte werd getekend. 5 mei van 13.00 tot 17.00 uur is er steeds op het hele uur een gratis rondleiding.

Film Nuremberg
Nuremberg: Its Lesson for Today (1948) - The 2009 Schulberg/Waletzky Restoration. De documentaire "Nuremberg: Its Lesson for Today" van Stuart Schulberg, is een uniek filmdocument over het Proces van Neurenberg. De film werd in Duitsland vertoond in het kader van de 'denazificatiecampagne', maar de afronding van de Engelse versie en het uitbrengen ervan elders in Europa en in de Verenigde Staten is destijds van overheidswege tegengehouden. Vorig jaar werd 'One of the Most Important Films Never Seen' met financiële ondersteuning van onder meer het Nationaal Archief gerestaureerd. Op 5 mei is deze film in Movie W te zien.

Zondag 2 mei,
dinsdag 3 mei (met spreker) en vrijdag 7 mei.
Aanvang 20.30. Entree vijf euro.
Filmhuis Movie W; Lawickse Allee 13, 6701 AN Wageningen

Bevrijdingsbraderie
Op 7 mei wordt de Bevrijdingsbraderie gehouden. Dit is een initiatief van de stichting Ondernemersfonds Wageningen en georganiseerd door Kroko. Naast de vele kraampjes in het centrum van Wageningen, zijn er voor jong en oud diverse activiteiten te doen.

Capitulatiewandeltocht
Op 8 mei wordt de 31e wandeltocht georganiseerd ter herinnering aan de capitulatie van Duitsland. Afstanden van 8, 15, 25 en 40 km zijn te wandelen door de historische omgeving van Wageningen. Meer informatie op www.Wandelenopdeveluwe.nl

Bevrijdingsschaaktoernooi

Dit jaar wordt het Bevrijdingsschaaktoernooi voor de 62ste keer gespeeld. Het toernooi vindt plaats op 5 mei vanaf 10.00 uur in zalencentrum De Vredehorst in Wageningen. Opgave uiterlijk zondag 2 mei onder vermelding van rating en vereniging via 0317-418577 of hansvanwijk59@planet.nl

Meer weten over activiteiten in Wageningen op 4 en 5 mei? Kijk op www.4en5meiwageningen.nl en www.nchc.nl


- einde persbericht -