Gemeente Hulst

Dodenherdenking 2010

Dodenherdenking 2010

Herdenken op 4 mei in de gemeente Hulst

Het nationale jaarthema van Dodenherdenking is "Vrijheid wereldwijd - wat is daarvoor nodig?". Op dinsdag 4 mei 2010 luiden de klokken in de gehele gemeente Hulst vanaf kwart voor 8 tot 30 seconden na de klok van 8 uur. Vanaf 20.00 uur worden er 2 minuten stilte in acht genomen. In de gemeente zijn er 3 herdenkingsbijeenkomsten.

In Hulst begint de plechtigheid om 19.00 uur met een bijeenkomst in de Basiliek. Daarna gaat het gezelschap om 19.30 uur naar het stadhuis, waar burgemeester Mulder bloemen legt bij de gedenkplaten van de Hulsterse Gevallenen en de Poolse bevrijders. Vervolgens gaat het in stille tocht naar het Monument De Gevallen Krijger aan de Glacisweg te Hulst. Hier wordt een krans gelegd, gevolgd door 2 minuten stilte en de Last Post, het Wilhelmus en Pipermuziek.

In Kloosterzande begint de plechtigheid om 18.30 uur met een dienst in de Hervormde Kerk. Aansluitend vindt om 19.15 uur aan op het Hof te Zandeplein een herdenkingsplechtigheid plaats. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan de begraafplaats aan de Hulsterweg. Hier worden kransen gelegd bij de graven van de gesneuvelde militairen, gevolgd door de Last Post. Tenslotte gaat het terug naar het Hof te Zandeplein, waar 2 minuten stilte in acht worden genomen en een krans wordt gelegd bij het nieuwe herdenkingsmonument.

In Graauw vindt ook een herdenking plaats. Om 19.30 uur is de samenkomst op het dorpspleintje, waarna het in stilte richting de begraafplaats gaat. Na de 2 minuten stilte en het Wilhelmus wordt een krans gelegd bij het monument van de oorlogslachtoffers. Vervolgens lezen kinderen een paar gedichtjes voor.