Stadsdeel Amsterdam Centrum



---


4 en 5 mei: herdenken en vieren

22 april 2010

Op dinsdag 4 mei herdenkt Amsterdam de slachtoffers die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog. Op woensdag 5 mei is het juist feest en vieren we de vrijheid waarin wij sindsdien leven.

In het centrum zijn er de volgende mogelijkheden:

Dinsdag 4 mei:


* Stille Tocht van Museumplein naar de Dam, aanvang 18.00 uur. De tocht stopt bij de monumenten Vrouwen van Ravensbrück en De Gevallen Hoornblazer. Het publiek verzamelt zich tussen 17.45 en 18.00 uur op het Museumplein bij het monument Sinti en Roma, tegenover het Amerikaanse consulaat. De tocht eindigt bij de Dam, voor aanvang van de Nationale Herdenking.

* Nationale Dodenherdenking bij het Nationaal Monument op de Dam. Vanaf 18.50 uur is via videoschermen op de Dam de besloten herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk te volgen. Even voor 20.00 uur leggen H.M. de Koningin en Z.K.H. de Prins van Oranje namens de Nederlandse bevolking een krans, waarna twee minuten stilte in acht worden genomen.

* Stille tocht en herdenking Noordermarkt, aanvang 19.30 uur op de Marnixstraat. Via de Westerstraat gaat de tocht naar de Noordermarkt. Om 20.00 uur kranslegging bij de plaquette aan de Noorderkerk.

* Aansluitend in de Noorderkerk een gratis herdenkingsconcert van Ensemble Sonabile: Jean Peters (tenor), Othmar Schob (bariton en toelichting) en Netty Bloembergen (piano). Onder de noemer `Tussen hoop en troost' worden composities uit de oorlogstijd ten gehore gebracht: liederen die in de kampen zijn ontstaan en bekende melodieën uit de periode na de bevrijding. Meer informatie: Wijkcentrum Jordaan & Gouden Reael, tel. 020 623 7272.
* Dienst in de Oude Kerk, aanvang 18.00 uur. De dienst, bijna geheel gezongen volgens eeuwenoude anglicaanse traditie, is op tijd afgelopen zodat ieder daarna desgewenst de herdenking op de Dam kan bijwonen.

* Herdenking Eerste Weteringplantsoen, aanvang 19.40 uur. Roel Bentz van den Berg spreekt bij `De Gevallen Hoornblazer'. Daarna twee minuten stilte. Zanggroep `Esthers Tiental' zal enkele liederen zingen. Tijdens de bloemlegging lezen leerlingen van De Kleine Reus verhalen voor en wordt accordeon gespeeld. Meer informatie: Loes Mulders, tel. 020 625 9434, e-mail mulders.boot@wxs.nl.
* Herdenking Hollandsche Schouwburg, Plantage Middenlaan 24, aanvang 19.30 uur. Debby Petter, auteur van het boek `Ik ben er nog', houdt een toespraak, leerlingen van de IVKO-school lezen gedichten voor, gevolgd door Jizkor en kaddiesj. Muziek door Irene Maessen (sopraan) en Eleonore Pameijer (fluit), het Wilhelmus en vervolgens bloemlegging bij obelisk. Meer informatie: Annelie Spaans, tel. 020 531 0372, e-mail annelie@jhm.nl.

* Herdenking en stille tocht vanaf de Lau Mazirelbrug (tussen Roetersstraat en Plantage Kerklaan; aanvang 19.30 uur), via het monument `Nooit meer Auschwitz' in het Wertheimpark, de voormalige Joodse crèche op de Plantage Middenlaan 27 en het voormalige bevolkingsregister op de Plantage Kerklaan, naar het monument voor Gerrit van der Veen en het Kunstenaarsverzet aan de Plantage Middenlaan. Meer informatie: Plantage/Weesperbuurtvereniging, Karel Warmenhoven, tel. 020 627 2570.

* Herdenking Weesperbuurt, tussen Nieuwe Keizersgracht en Nieuwe Herengracht t.h.v. het Amstelhof, aanvang 20.00 uur. Herdenking bij het monument Joodse Erkentelijkheid, het dankmonument van de Joodse gemeenschap voor de hulp die geboden is door burgers aan Joden. Meer informatie: Stichting tussen Amstel en Artis, Peter Anink, tel. 020 428 3891.

* Herdenking Homomonument, Westermarkt, aanvang 19.55 uur bij het monument. Om 19.00 uur verzamelen bij het COC Amsterdam in de Rozenstraat 14. Stille tocht naar het Homomonument. Na twee minuten stilte volgen enkele toespraken. Vervolgens is er een kranslegging op de `waterdriehoek' van het monument. Na afloop napraten in het COC Amsterdam. Meer informatie: tel. 020 626 3087 en www.cocamsterdam.nl.

* Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61, herdenking vanaf 19.30 uur. Gratis toegankelijk met koffie en thee. Meer informatie: www.verzetsmuseum.org.

* (Zuid) Herdenkingsconcert Concertgebouw. Aansluitend op de Dodenherdenking het jaarlijkse 4 mei-concert in de Grote Zaal van het Concertgebouw, met Gustav Leonhardt, Orkest van de Achttiende Eeuw en het Koor van de Nederlandse Bachvereniging. Aanvang 21.15 uur. De toegangsprijs is extra laag gehouden, zodat iedereen het concert kan bezoeken.

Woensdag 5 mei:


* Bevrijdingsfeest bij het Homomonument op de Westermarkt, georganiseerd door de Stichting Homomonument, 15.00 - 24.00 uur.
* 5 mei-concert op de Amstel, 21.00 - 22.00 uur. Een feestelijk concert op de Amstel bij Carré met werken van onder andere Puccini, Gershwin en Tsjaikovsky, maar ook van Lou Reed en Toon Hermans. Het concert wordt uitgevoerd door het Limburgse Symphonie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard. Solisten zijn de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek, opera- en operettezangers Marjon Lambriks, musicalster Freek Bartels en zangeres Edsilia Rombley. De NOS zendt het 5 mei-concert op de Amstel rechtstreeks uit op Nederland 1 vanaf 20.30 uur. Het concert wordt bijgewoond door Koningin Beatrix.

* En natuurlijk het grote Bevrijdingsfestival! Het festival vindt dit jaar vooral plaats op en rondom de Dam (vanaf 14.00 uur). Onder de noemer Liberty City kunt u op het grote podium op de Dam genieten van optredens van onder meer Moss, Gotcha!Allstars en Junkie XL. Ook in de directe omgeving is van alles te doen: zo zijn er optredens op de Nes en debatten op het Beursplein, vandaag omgedoopt tot Plein van de Vrijheid. Meer informatie: www.libertycity.nl.

Meer informatie over zowel de herdenkingen op 4 mei als de vieringen op
5 mei: www.4en5meiamsterdam.nl. Verder vindt u in De Echo van woensdag 28 april een overzicht van herdenkingen in heel Amsterdam en zit bij Het Parool van zaterdag 1 mei een uitgebreide bijlage rond 4 en 5 mei..

kijk voor een volledig overzicht op:

www.4en5mei.nl

---